nieuws

Weekers verder onder vuur door toeslagfraude

Staatssecretaris Weekers
Staatssecretaris Weekers
ROTTERDAM - Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën komt steeds verder onder vuur te liggen door de Bulgaarse fraude met toeslagen in onder meer Rotterdam en Dordrecht. Onder meer het CDA en D66 reageren kritisch op de brief die hij zaterdag aan de Tweede Kamer stuurde.
De staatssecretaris werd vorige week al kritisch ondervraagd in de Tweede Kamer. Dat gebeurde nadat ambtenaren hadden verklaard dat hij al eerder op de hoogte moest zijn geweest van de fraude. Weekers ontkende dit vervolgens, waarna de Tweede Kamer hem om extra informatie vroeg.

Fraude kwam aan het licht na Rotterdams onderzoek

Dat deed Weekers zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris schrijft dat de fraude aan het licht kwam door een onderzoek dat december 2011 werd gestart onder leiding van de officier van Justitie in Rotterdam. Maart 2012 zou de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de hoogte zijn gebracht en april 2012 zou ook de Belastingdienst geïnformeerd zijn. In mei zou de zaak zijn overgedragen aan de FIOD.

Staatssecretaris vernam fraude van journalisten

Staatssecretaris Weekers schrijft dat hij zelf pas eind april op de hoogte werd gesteld van de fraude toen journalisten van het tv-programma Brandpunt hem om een reactie vroegen. Zijn collega Asscher (minister Sociale Zaken) zou al een maand eerder op de hoogte zijn geweest.

Abvakabo : ‘We hebben het een jaar geleden al gemeld’

Deze uitleg zorgt opnieuw voor kritische reacties in de Tweede Kamer. D66 heeft de staatssecretaris voor een tweede keer gevraagd of hij echt niet eerder van de fraudezaak wist. Ambtenarenvakbond Abvakabo liet namelijk weten dat ze de fraude al ruim een jaar geleden heeft gemeld bij de staatssecretaris. Ook het CDA neemt geen genoegen met de uitleg. De partij wil weten waarom hij niet eerder op de hoogte was.

‘FIOD heeft 280 zaken afgehandeld’

Weekers schrijft ook de FIOD sinds mei in totaal 280 fraudegevallen met toeslagen heeft afgehandeld. In een aantal zaken zijn forse straffen opgelegd. Een groot deel van de zaken speelt zich af in onze regio. Afgelopen maand werden er in dit verband nog twee mannen gearresteerd in Rotterdam en Capelle aan den IJssel.

Criminele bendes

De criminelen die zich bezig zouden met de fraude zouden Bulgaren ronselen die zich tijdelijk in Nederland inschrijven. Zodra ze van de gemeente een DigiD hebben ontvangen, zouden er toeslagen worden aangevraagd. De 'nieuwe Nederlanders' zouden daarna teruggaan naar Bulgarije. Ze zouden een vergoeding voor de moeite krijgen. De toeslagen zouden door de criminelen worden geïncasseerd.