nieuws

Oorlogsslachtoffers regio herdacht

herdenking
herdenking
ROTTERDAM - Op veel plaatsen in de regio zijn zaterdagavond de Nederlandse slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog, van andere oorlogen na '40-'45 en van vredesoperaties waar wij deel aan namen. Stipt om acht uur viel het openbare leven twee minuten stil.
De Rotterdamse herdenking was bij het centraal monument op het Stadhuisplein. Onder meer burgemeester Ahmed Aboutaleb legde er een krans ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.
Eerder op de dag woonde Aboutaleb ook de herdenking van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse koopvaardij bij. Veel jongens en mannen in de vaart moesten tijdens de oorlog verplicht meevaren in konvooien. Bij dat transport van goederen en wapens zonk bijna de helft van de Nederlandse koopvaardijschepen. Dit kostte aan meer dan drieduizend mensen het leven.

Herdenkingen in de regio

In Dordrecht was er een Christelijke herdenkingsbijeenkomst in de Singelkerk. Daarop volgde een stille tocht en kranslegging bij het oorlogsmonument op het Sumatraplein. Ook in vele andere gemeenten zijn officiële herdenkingen georganiseerd. Op de website het Comité 4 & 5 mei staat een overzicht van alle herdenkingen.

Openbaar vervoer ook twee minuten stil

Vanwege dodenherdenking 2013 kwam om acht uur zaterdagavond ook het openbaar vervoer in de regio tot stilstand. Bestuurders van bussen, trams, metro’s en treinen zetten twee minuten hun voertuig stil uit respect voor de Nederlandse slachtoffers van de oorlogen en hun nabestaanden.

Bijna 200.000 Nederlandse slachtoffers

Volgens Wikipedia kostte de Tweede Wereldoorlog aan 198.800 Nederlanders het leven. Het ging om bijna achtduizend militairen en bijna 190-duizend burgers. Onder de Nederlandse burgerslachtoffers bevonden zich meer dan honderdduizend joden. Sinds 1947 worden de slachtoffers op 4 mei herdacht.