nieuws

Ontspoorde trein België kwam van Kijfhoek

Treinbrand Wetteren (Joachim Van Durme)
Treinbrand Wetteren (Joachim Van Durme)
ROTTERDAM - De goederentrein die in de nacht van vrijdag op zaterdag in het Belgische Wetteren ontspoorde, was afkomstig van rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Dat heeft een woordvoerder van DB Schenker bevestigd.De machinist die de locomotieven bestuurde heeft Kijfhoek als standplaats.

In Belgie is inmiddels bekendgemaakt dat er één dode is gevallen door het treinongeval. Ook zouden drieëndertig mensen gewond zijn, waarvan er drie in kritieke toestand verkeren. Officieel staat niet vast waardoor zij zijn omgekomen of gewond raakten. Alle slachtoffers zijn omwonenden van het spoor. En onderzocht wordt nu of zij giftige dampen hebben ingeademd die mogelijk bij de brand zijn vrijgekomen.

Trein vertrok vrijdag van Kijfhoek

De zogenaamde wagenladingtrein vertrok vrijdagavond met dertien wagons van Kijfhoek. De trein reed onder licentie van het Belgische NMBS Logistics. De trein was via Dordrecht en Roosendaal op weg naar Gent Zeehaven. Daar zou de trein worden gesplitst. De wagons waren onder meer bestemd voor Dow Chemical en een Fins staalbedrijf in Zeeuws-Vlaanderen. Een ander deel van de wagons had als eindbestemming Noord-Frankrijk.

Oorzaak onduidelijk

De locomotieven waren van DB Schenker. Volgens de woordvoerder van het bedrijf zijn zeven van de dertien wagons ontspoord. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is onduidelijk. De machinist werd gealarmeerd omdat de verbinding tussen de wagons werd verbroken. Hij heeft vervolgens een snelremming uitgevoerd en de beide locomotieven, die de wagons trokken, losgekoppeld. Drie wagons vlogen vervolgens in brand. Tot de zeven wagons behoorden ook tankwagons met acrylonitril.

DB Schenker eerder betrokken bij spoorincidenten

DB Schenker is in Nederland de belangrijkste partij in het goederenvervoer. Het bedrijf was in 2009 en 2011 betrokken bij twee grote incidenten in het spoor in de Rotterdamse regio. In september 2009 veroorzaakte een trein van DB Schenker het treinongeluk bij Barendrecht. Bij dat ongeluk kwam de machinist om het leven. Wonderwel bleven daar wagons met chemische stoffen heel.

Wagonbrand Kijfhoek

In januari 2011 vloog bij het zogenaamde heuvelproces van DB Schenker op Kijfhoek een wagon met ethanol in brand. Omwonenden uit Zwijndrecht moesten toen worden geëvacueerd. Het rangeren op Kijfhoek werd door de brand maanden bemoeilijkt.
Joachim Van Durme filmde de vlammen van de brand vanuit zijn slaapkamer.