nieuws

Boek over vergeten treinramp 4 mei 1976 Schiedam

ROTTERDAM - Een bijna vergeten ramp was de frontale treinbotsing tussen een stoptrein en een internationale trein op 4 mei 1976 bij Schiedam. Daarbij vielen 24 dodelijke slachtoffers. Maar een boze brief naar de krant voorkomt dat 37 jaar na dato.
De ingezonden brief is geschreven door Marja van Es. Als 19-jarige verloor zij haar verloofde, de 23-jarige Jerry Bakker, bij die treinramp. Hij zat in de voorste wagon van de stoptrein op weg naar zijn werk bij Rijkswaterstaat in Hoek van Holland. 'Om negen uur 's ochtends hoorde ik op de radio van een treinongeluk bij Schiedam en toen heb ik gebeld naar zijn werk of Jerry was aangekomen, het antwoord was nee.'
Het treinongeluk van 22 april vorig jaar in Amsterdam, waarbij één dode en ruim 100 gewonden vallen, rakelt de boel op. Want bij alle aandacht in de media over Nederlandse treinrampen in het verleden blijft die van Schiedam onvermeld. Tot ergernis van Marja. Zij schrijft een boze brief naar het AD en die wordt geplaatst.
Deze ingezonden brief brengt een balletje aan het rollen. Andere overlevenden van de vergeten treinramp zoeken contact met als resultaat dat er nu gewerkt wordt aan een boek over de vergeten treinramp van 4 mei 1976 in Schiedam. Marja van Es speurt naar nabestaanden en hulpverleners die betrokken waren, en de enige overlevende van de voorste wagon, Julia Mak, neemt het schrijfwerk voor haar rekening.
Alle informatie over de vergeten treinramp van Schiedam is welkom. Hulpverleners, overlevenden, getuigen en nabestaanden kunnnen via het mailadres treinrampschiedam@gmail.com in contact komen met de makers van het boek.