nieuws

Moord op Pim Fortuyn herdacht zonder vlaggenmast

ROTTERDAM - Aanhangers van Pim Fortuyn herdenken maandag dat de Rotterdamse politicus precies elf jaar geleden is doodgeschoten. Een kleine smet op de herdenking is de verdwenen vlaggenmast, waar ieder jaar op Fortuyns sterfdag een Pim-vlag aan wordt gehesen. 
De moord op Fortuyn wordt voor de elfde keer herdacht. Op het G.W. Burgerplein hebben maximaal tien fanatieke aanhangers zich maandagochtend verzameld om stil te staan bij de moord op de politicus. "We focussen altijd op het negatieve,” verweert Jennifer Vetter, woordvoerster van de Stichting Vrienden van Pim Fortuyn, de lage opkomst. “We zouden moeten genieten dat we hier in vrijheid kunnen rondlopen. Het is mooi dat deze mensen hier zijn.”

Vlaggenmast gejat

Tot ontsteltenis van de Fortuyn-aanhang is de vlaggenmast waar zij een vlag aan wilde hijsen verdwenen. De originele vlaggenmast is door Fortuyn zelf gebruikt in zijn tuin. Volgens aanhangers is de mast eerst verplaatst naar het Beeld van Pim aan de Korte Hoogstraat. Daarvoor stond het aan het G.W. Burgerplein, voor het huis van Fortuyn.
De mast is nu verdwenen. Wie de mast heeft meegenomen is niet bekend. Er werd gedacht dat de Roteb de mast zou hebben weggehaald, maar een woordvoerder van de reinigingsdienst laat weten dat dit niet het geval is. De stichting Vrienden van Pim gaat aangifte doen van diefstal.
Ondanks de verdwenen vlaggenmast rijden de aanhangers vandaag in een bus langs belangrijke plaatsen, zoals de begraafplaats in Driehuis, het Mediapark en het beeld van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein. In de avond wordt er een stille tocht gelopen.

Volkert van der Graaf

Fortuyn werd in 2002 op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten door Volkert van der Graaf. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat de sterfdag van Fortuyn wordt herdacht, terwijl de dader nog in de gevangenis zit. Van der Graaf is veroordeeld tot 18 jaar cel, maar waarschijnlijk komt hij komend jaar vrij vanwege goed gedrag.