nieuws

Rotterdamse overlijdensakten uit 1940 gedigitaliseerd

ROTTERDAM - Het is een stukje papier. Ondertekend in maart 1942. Het is de overlijdensakte van Elisabeth van Oosten, echtgenote van Martinus Loos. Elisabeth is omgekomen bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Ook van vijf kinderen van het gezin Loos is er een overlijdenakte van diezelfde dag. Martinus Loos ondertekent de akten zelf. Onder de akte van zijn vrouw is de handtekening gevlekt.
Een stukje papier dat een verhaal verteld. Het verhaal van de slachtoffers van het bombardement.
De leden van het gezin Loos zijn één van de laatste slachtoffers van het bombardement van wie het overlijden in aangegeven. Uit gegevens in het Stadsarchief Rotterdam blijkt dat het gezin op 1 mei 1940 op de Warmoezierstraat 4b is komen wonen. Twee weken later is het bombardement en wordt de Warmoezierstraat verwoest. Vader Loos blijft alleen over.
De overlijdensakten uit de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog staan sinds kort in de Digitale Stamboom van het Stadsarchief Rotterdam. Dat betekent dat de slachtoffers van het bombardement er te vinden zijn. Naast overlijdensakten zijn er in de Digitale Stamboom ook geboorteakten, huwelijksakten te vinden en gezinskaarten te vinden.
Uit de gezinskaart van de familie Loos blijkt dat het gezin uit 10 personen bestaat: vader, moeder, hun 7 kinderen en een kind van moeder van voordat zij getrouwd is.
Op de kaart is te zien dat behalve vader Loos, niemand het bombardement overleeft. Martinus Loos krijgt op 18 november 1940 een nieuw adres in een noodtehuis in Hoek van Holland. Op de gezinskaart is te zien dat de overige leden van het gezin níet verhuizen, zij blijven op de Warmoezierstraat 4b in Rotterdam. Inmiddels is duidelijk dat zij zijn overleden, maar in november 1940 zijn ze nog niet gevonden.
De Digitale Stamboom is voor iedereen via internet in te zien en te doorzoeken.