nieuws

Afl 4: de Maassilo - dinsdag 7 mei 2013

ROTTERDAM - In deze nieuwe aflevering van Verhalen van Staal en Steen bezoekt stadshistoricus Paul van de Laar de Maassilo; van graanpakhuis van weleer tot grootste club van Rotterdam.
Aan het begin van de 20e eeuw had de Rotterdamse haven behoefte aan enorme pakhuizen voor de opslag van bulkgoed. De Maashaven werd aangelegd en werd dé haven voor de opslag van graan. In 1910 werd de eerste silo met een capaciteit van 20.000 ton gebouwd. Dit gebouw werd in 1930 uitgebreid met een tweemaal zo hoge silo, een ontwerp van het architectenduo Brinkman en Van de Vlug. Hiermee werd de Maassilo het grootste graanpakhuis van Europa.
In 2003 sloot de graansilo definitief de deuren. De overslag van graan had zich inmiddels verplaatst naar de Botlek. Slopen van het betonnen complex was geen optie en dus werd het industriële monument verkocht aan het OBR (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam). Vanaf begin jaren 90 werden in Rotterdam al veel oude havengebouwen herontwikkeld, zoals Hotel New York en het Entrepotgebouw.
Ook de graansilo kreeg een nieuwe bestemming en werd een evenementenlocatie, met de in de eerste jaren een prominente plek voor de club Now & Wow.
Paul van de Laar vertelt in Verhalen van Staal en Steen over de bewogen geschiedenis van de beroemde silo.

Verhalen van Staal en Steen is iedere dinsdag om 17.30 uur (ieder uur herhaald) te zien bij TV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl