nieuws

Spoorwegongeluk België blijft Drechtsteden bezighouden

ROTTERDAM - Het spoorwegongeluk in Belgie blijft ook in de Drechtsteden de gemoederen bezighouden. In de nacht van vrijdag op zaterdag ontplofte bij Wetteren een goederentrein, geladen met chemische stoffen. Eén omwonende overleed door de giftige dampen die vrijkwamen.
De trein was vertrokken vanuit Zwijndrecht en had ook Dordrecht doorkruist. Het is dan ook zeker niet ondenkbaar dat zo'n ramp als in België ook bij hier kan plaatsvinden.
Als een treinongeluk zoals in België in Dordrecht zou plaatsvinden, zouden er vele duizenden inwoners worden getroffen worden. In Wetteren waren dat er maar enkelen honderden. De nieuwswebsite iDordt laat op hun website zien hoe dat zou zijn.
Zo tekende ze het rampgebied van Belgie op de kaart van Dordrecht. De website probeert met dit bericht de politiek in Den Haag bewust de maken van de gevaren van giftreinen door Dordrecht.
Staatssecretaris wacht af
De staatssecretraris wil niet reageren om het gebied bij Dordrecht veiliger te maken en wacht het onderzoek van de Belgen af. Ondertussen bestudeert ook de veiligheidsregio het ongeluk in Belgie en wordt de conclusie getrokken dat de situatie in Dordrecht niet ideaal is.
"Liever zouden we zien dat het spoor rondom de stad zou lopen", aldus Huub van der Weide van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid.
De politiek in Dordrecht wil ook al jaren dat er een apart spoor komt om de stad. Hiervoor wordt al vele jaren tevergeefs gelobbyd in Den Haag, maar misschien hebben de Drechtsteden door het treinongeluk in België nu iets meer succes.