nieuws

Kat Tommy toch gered uit Vlaardings slooppand

ROTTERDAM - Tommy is gered. De kat was zoekgeraakt in een slooppand aan de Hoogstraat in het centrum van Vlaardingen en zat daar al ruim vijf dagen vast zat in een ruimte tussen de muren van twee panden.
Hulpdiensten hadden Tommy al opgegeven. Maandagavond heeft een aantal kattenliefhebbers en -organisaties met gevaar voor eigen leven het dier ontzet.
Op sociale media en de website van RTV Rijnmond werd vol onbegrip gereageerd op het besluit van de brandweer om niet langer te zoeken naar de één jaar oude kat. Men besloot het heft in eigen handen te nemen.
Emotionele oproep
Natasja, de dochter van eigenaar Sjaak van der Zwart die om de hoek woont van het slooppand, deed maandag tussen de middag een emotionele oproep in het radioprogramma Dwars Door Rijnmond om nog een keer op zoek te gaan naar Tommy.
Tommy was al sinds vorige week woensdagochtend weg. Van der Zwart lag er al nachtenlang huilend van wakker. De brandweer en de dierenambulance hadden het na een eerste zoektocht al opgegeven, maar het gemiauw van Tommy was nog steeds te horen. Hij kon geen kant op.
Instortingsgevaar
De Vlaardingse brandweer heeft kort daarna voor een tweede keer met ondermeer een hoogwerker gezocht en staakte de zoektocht omdat het gebouw te gevaarlijk is om te betreden vanwege instortingsgevaar. Afgelopen weekend stortte tijdens een zoektocht van Natasja nog een trap naar de eerste etage naar beneden.
Maandag aan het einde van de middag heeft op verzoek van RTV Rijnmond het Vlaardingse sloopbedrijf Mos eveneens in het pand gekeken, maar ook hun medewerkers durfden het niet aan om verder naar de kat te zoeken.
Oproep op sociale media
Op de website van RTV Rijnmond, Facebook en Twitter, maar ook telefonisch bij RTV Rijnmond kondigden meerdere mensen en organisaties als Zwerfkatten Dordrecht, De Hereniging en Bikers For Animals na oproepen aan dat ze zelf naar het slooppand aan de Hoogstraat zouden gaan om Tommy te gaan zoeken. Dit hebben ze daadwerkelijk gedaan.
Gat in muur gehakt
Er kwamen enkele tientallen mensen opdagen. Met een beitel werd een gat in een tussenmuur met een naastgelegen slooppand gehakt, waarna Tommy in de dilatatiespouw werd gevonden. Van der Zwart heeft Tommy vervolgens zelf naar hem toegeroepen. Rond half elf was Tommy terecht. Daarna is het verzwakte dier naar een dierenarts gebracht. Daar blijft hij een paar dagen om aan te sterken.
Over een paar dagen kan Tommy met zijn dolblije eigenaar Sjaak van der Zwart worden herenigd.
Foto's: Leslie van der Heul, Chadia Yemni, Jeffrey Goos en Jacco van Giessen