Probleem met de bij Brexit 'vergeten' scheepswerven in Stellendam per direct opgelost

Britse schepen kunnen toch weer terecht bij scheepswerven in Stellendam. Het ministerie van LNV heeft daar per direct afspraken over gemaakt met de Europese Commissie. De haven van Goeree-Overflakkee was 'vergeten' bij het maken van de Brexit-afspraken.

Werven in onder meer Stellendam sloegen onlangs alarm. Het bleek dat Britse schepen niet meer in Stellendam mochten komen voor onderhoud. De Stellendamse scheepswerf Damen Maaskant Shipyards liep hierdoor deze week al twee grote opdrachten mis.

Wat was er aan de hand? Door de Brexit worden Britse schepen nu aangemerkt als schepen uit ‘derde landen’. Hiervoor zijn regels opgesteld in verband met illegale visserij. Voor bijvoorbeeld Vlissingen, Scheveningen en IJmuiden is in dit kader vastgelegd dat schepen uit derde landen nog toestemming hebben om hier te komen. Maar Stellendam staat hier niet bij.

Het probleem speelt niet alleen in Stellendam. Ook plaatsen als Urk en Den Helder ontbreken op het lijstje. Het ministerie van LNV laat weten dat Stellendam voortaan geldt als 'onderhoudshaven'. Britse schepen mogen daar gewoon naartoe, mits ze hun vis eerst hebben gelost in de havens voor derde landen en ze hun ruimen hebben laten controleren.

De werven in Stellendam zeiden eerder tegen Rijnmond dat er jaarlijks vijfentwintig Britse vlag kotters naar Stellendam komen voor klein onderhoud. Als de regels niet zouden zijn bijgesteld, zou dat de werven miljoenen hebben gekost.

Meer over dit onderwerp:
BREXIT SCHEPEN STELLENDAM Nieuws Haven
Deel dit artikel: