nieuws

Ode aan de vader op Moederdag

ROTTERDAM - Zijn vaders meer dan de mannen die op zondag het vlees snijden? In het boek 'Ode aan de vader' portretteert de Rotterdamse fotograaf Kees Spruijt 23 mannen in beeld èn woord. Het boek komt bewust rond moederdag in de winkel en de foto's hangen in de Rotterdamse Kunsthal.

Blote buik

Spruijt laat meer dan twintig Rotterdamse vaders tussen de 25 en 55 jaar zien in een zogenaamde 'zwangere pose'. Naast de confronterende foto van de blote mannen buiken staat het persoonlijke verhaal van de vader. "Wij mannen praten er niet vaak over maar in dit boek vertellen we openhartig over het vaderschap en de band met onze eigen vader", zegt Spruijt die zelf dus ook met de 'buik bloot' gaat.

Band met vader

De 49- jarige Fred van der Stel is één van de dappere vaders die zich bloot geeft. "Maar ik ben dan ook een trotse vader en steun mijn kinderen door dik en dun. De band met mijn eigen vader was niet goed. Toen ik op negenjarige leeftijd mijn onderbeen verloor door een tramongeluk, steunde hij me niet". Van der Stel heeft met belangstelling de verhalen van de andere mannen gelezen: "het raakt me vooral dat er naast ellende ook veel mooie relaties tussen vaders en zoons zijn".