nieuws

Kamervragen over Russische olieterminal in Rotterdam

Olietanker (archief - sxc.hu)
Olietanker (archief - sxc.hu)
ROTTERDAM - GroenLinks in de Tweede Kamer wil opheldering over de komst van de Russische olieterminal in de Rotterdamse haven. De partij wil weten welke toezeggingen Kamp heeft gedaan om de komst van de terminal mogelijk te maken.
Precies een maand geleden werd duidelijk dat er een nieuwe olieterminal komt op de Kop van de Beer in de Europoort. De plannen waren al sinds 2011 bekend, maar het project dreigde vast te lopen door problemen met vergunningen. Na een gesprek tussen minister Kamp en de Russische vicepremier Arkady Dvorkovich leken alle obstakels vorige maand opgelost.

Kritische vragen GroenLinks

GroenLinks wil nu weten wat Kamp en de Russische vicepremier precies hebben besproken. In totaal stuurde de partij elf vragen naar de minister van Economische Zaken. Zo wil de partij onder meer weten op wiens verzoek Kamp handelde en welke problemen er precies zijn opgelost.

'Kan Kamp alsnog 'nee' verkopen?'

Daarnaast wijst GroenLinks erop dat de Russen nog officiële aanvragen moeten indienen in Nederland. De partij wil weten of de minister de Russen alsnog ‘nee’ gaat verkopen als dit noodzakelijk blijkt te zijn.

Terminal kost 800 miljoen
De terminal wordt gebouwd door het Russische bedrijf Summa en het Nederlandse opslagbedrijf VTTI en moet in 2016 klaar zijn. De terminal gaat ongeveer 800 miljoen euro kosten.
Rusland belangrijkste olieleverancier
Nu al komt dertig procent van de ruwe olie en 45 procent van de olieproducten uit Rusland. Daarmee is het land verreweg de belangrijkste leverancier van olie voor de Rotterdamse haven.