RIVM

Liveblog teruglezen: geen AstraZeneca-vaccin meer voor 60-minners, Blijdorp eind van de maand pas open

Liveblog corona
Liveblog corona © Rijnmond
In dit liveblog lees je alle ontwikkelingen rond het coronavirus van donderdag 8 april 2021.
- Acht weken na opening wordt eindelijk eerste prik gezet in Schiedam
- RIVM: 1171 nieuwe besmettingen, vier regiogenoten overleden

21:45 Blijdorp drie dagen open als testlocatie, maar niet halverwege april

Diergaarde Blijdorp gaat op 30 april, 1 en 2 mei open. De korte opening is onderdeel van onderzoek van het kabinet, waarin gekeken wordt of en hoe evenementen coronaproof kunnen worden georganiseerd. Zo moet duidelijk worden of bepaalde sectoren ook als de coronacrisis nog niet voorbij is eerder en ruimer open kunnen.
"Wij menen dat wij onze bezoekers een veilige dag uit kunnen bieden zonder coronatests", schrijft de diergaarde. "Blijdorp heeft bijna 28 hectare groen vooral in de buitenlucht en heeft in 2020 laten zien met diverse maatregelen dat een veilig bezoek mogelijk is. Toch hebben we besloten om mee te doen aan de pilots maar wel op andere data dan gepubliceerd door de overheid." Die had in eerste instantie besloten dat Blijdorp op 16, 17 en 18 april open zou gaan.

20:35 Geen AstraZeneca-vaccin meer voor 60-minners

Mensen onder de 60 jaar krijgen niet meer het coronavaccin van AstraZeneca. Om gezondheidsrisico's te voorkomen wil demissionair minister De Jonge dat deze groep een ander vaccin krijgt. Hij neemt hiermee het spoedadvies over van de Gezondheidsraad.
Het vaccin kan volgens de minister wel "goed en veilig" worden gebruikt voor mensen die ouder zijn dan 60 jaar.
Het besluit heeft volgens De Jonge geen grote gevolgen voor de planning van de vaccinatiestrategie. AstraZeneca was al vooral bedoeld voor ouderen. De minister weet niet hoeveel mensen onder de 60 jaar nu op korte termijn een inenting tegen corona mislopen.

18:04 3 miljoen prikken gezet

15:53 1171 nieuwe besmettingen in de regio

Het RIVM meldt donderdag 1171 nieuwe coronabesmettingen in de regio. Dat zijn er een stuk meer dan woensdag, toen er nog 992 nieuwe besmettingen werden gemeld. Dinsdag waren dat er nog 566. Het weekgemiddelde is inmiddels weer iets gestegen tot 905.
Volgens het RIVM zijn er vier regiogenoten overleden aan de gevolgen van het virus. Zij komen uit Papendrecht, Ridderkerk en Rotterdam (2). De afgelopen 24 uur zijn tien personen uit de regio opgenomen in het ziekenhuis. Woensdag waren dat er veertien, dinsdag zestien.

14:04 Erasmusstudenten dreigen met rechtsgang om omstreden anti-spiekmethode

Studenten van de Erasmus Universiteit dreigen naar de rechter te stappen, als de universiteit niet stopt met een omstreden controlesysteem bij tentamens.
Studenten moeten bij het maken van online tentamens niet alleen hun webcam aanzetten, maar ook een tweede camera achter zich plaatsen. Door het zowel van voren als vanachter filmen moet afkijken voorkomen worden. Studenten vinden de achtercamera een inbreuk op hun privacy en willen dat deze alleen wordt gebruikt als de eerste camera uitvalt.
Het Tinbergengebouw op campus Woudestein
Het Tinbergengebouw op campus Woudestein © Rijnmond

12:24 Bijwerkingencentrum Lareb meldt acht gevallen van bloedstollingsproblemen na AstraZeneca-vaccinatie

Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat er tot op heden acht meldingen zijn binnen gekomen over bloedstollingsproblemen na een AstraZeneca-vaccinatie. De combinatie van een verlaagd aantal bloedplaatjes en trombose is bij acht vrouwen tussen de 23 en 65 gemeld. Één van de vrouwen is daaraan overleden, een ander liep een hersenbloeding op. Ruim 400.000 mensen zijn in Nederland ingeënt met het AstraZeneca-vaccin.
Zeven tot twintig dagen na de vaccinatie ontwikkelden de vrouwen de klachten. Volgens het Lareb lijkt het erop dat de bijwerkingen sterk lijken op het HIT-syndroom. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen de eigen bloedplaatjes omdat het imuumsysteem sterk wordt geactiveerd. Één van de patiënten had antistoffen die in dat ziektebeeld passen.
Vorige week vrijdag is Nederland gestopt met het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. De Gezondheidsraad komt vandaag nog met een spoedadvies over het vaccin.

12:18 Acht weken na opening wordt eindelijk eerste prik gezet in Schiedam

Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. Een vaccinatielocatie in Schiedam om precies te zijn. Begin februari werd sporthal Groenoord officieel door burgemeester Cor Lamers geopend als vaccinatielocatie en een ruime twee maanden later wordt op donderdag 8 april de eerste prik gezet.
Het gebrek aan gezette prikken de afgelopen weken heeft alles te maken met de levering van vaccins: Schiedam kreeg simpelweg geen vaccinaties aangeleverd om te kunnen zetten.
Burgemeester Cor Lamers geeft een bloemetje aan de inwoner die de eerste prik kreeg
Burgemeester Cor Lamers geeft een bloemetje aan de inwoner die de eerste prik kreeg © Leon Verzijde

9:45 Minder ongevallen, maar nog een hoop wandelaars en fietsers gewond

In het coronajaar 2020 zijn er minder verkeersongevallen gemeld, volgens de NOS. Het aantal slachtoffers van verkeersongelukken daalde minder sterk. Het aantal ongevallen daalde met twintig procent van 100 duizend in 2019 naar 80 duizend in 2020. In 2019 vielen er bij die ongelukken nog 21 duizend slachtoffers, afgelopen jaar waren dat er 19 duizend. Volgens schattingen van de politie zijn er zo'n 500 mensen in het verkeer overleden.

9:35 Maxima test ademtest bij chemisch bedrijf

Iedere werknemer van het petrochemiebedrijf Huntsman Holland wordt om de 48 uur getest op corona. Niet met een wattenstaaf in de neus en keel, maar aan de hand van adem. Koningin Máxima bezocht tijdens een werkbezoek de snelteststraten in de Botlek om te zien hoe de ademtest werkt.
Een van de werknemers die zich geregeld heeft laten testen is Jos Videler. Hij is engineer bij het chemisch bedrijf: "Om een uitbraak van corona te voorkomen testen wij al sinds vorig jaar al het personeel.

9:30 Door de fieldlabs kunnen we weer naar concerten, musea en voetbalwedstrijden

Wie kijkt er niet uit naar een concert, museumbezoek of het bezoeken van een voetbalwedstrijd in een stadion. Het gaat deze maand echt gebeuren tijdens een serie testevenementen. Om een testevenement te bezoeken moeten bezoekers zich vooraf aanmelden en laten testen.
Bij De Kroepoekfabriek in Vlaardingen mogen 30 mensen bij een concert aanwezig zijn. Hoewel het aantal beperkt is, kunnen ze niet wachten om weer gasten te verwelkomen. "Het is passen en meten, zelfs voor deze zaal, maar we gaan er een mooi programma van maken. We hebben er zin in", zegt programmeur Elroy Timmermans. De concerten vinden plaats op 22, 23 en 24 april.