nieuws

Ombudsman: zorgen om hongerstakende asielzoekers

ROTTERDAM - De Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer maakt zich grote zorgen over de asielzoekers die in hongerstaking zijn in detentiecentra. In Rotterdam zouden het er ruim honderd zijn.
Brenninkmeijer maakt zich vooral zorgen over het nieuws dat sommige van die actievoerders in isoleercellen worden gestopt als zij weigeren weer te gaan eten.
Volgens Brenninkmeijer is die cel alleen bedoeld voor mensen die in psychische nood zitten en zo een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving. En dat is bij een hongerstaking niet het geval, zegt de ombudsman.
Bij Rotterdam-The Hague Airport doen volgens het Meldpunt Vreemdelingendetentie 111 mensen meedoen aan de hongerstaking. Er bevinden zich in het complex ongeveer twintig isoleercellen. Van de hongerstakers weigeren er volgens het meldpunt inmiddels 26 ook vocht. Vochtonthouding kan binnen een week de dood tot gevolg hebben.
Sympathisanten van de mensen in het detentiecentrum demonstreren woensdag. Ze staan voor het centrum om de hongerstakers een hart onder de riem te steken.