nieuws

2,5 jaar cel voor in brand steken boerderij Gorkum

ROTTERDAM - De Dordtse rechtbank heeft een 49-jarige Gorinchemmer woensdagmiddag veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf.
Hij heeft in december 2011 zijn boerderij aan de Grote Haarsekade in Gorinchem door twee mannen in brand laten steken. Zij kregen elk 10 maanden cel.
Vlak voor de brand haalden de mannen zeventig kunstwerken uit de boerderij. De officier van justitie denkt dat dat gebeurde om de verzekering te tillen. De rechtbank spreekt zich daar niet expliciet over uit. Dat kan te maken hebben met het feit, dat een van heling verdachte man nog terecht moet staan.

Winstbejag

Volgens rechtbank was de eigenaar van de boerderij het brein achter de misdaden. De man was een redelijk bekende Gorkummer, onder meer door druk bezochte feestjes in zijn boerderij. Hij had een blanco strafblad, maar niettemin veroordeelde de rechtbank hem conform de eis van de officier van justitie.
"De verdachte heeft gehandeld uit puur winstbejag en hield geen rekening met anderen", zo vatte de rechter zijn motief en zijn daden samen. De eigenaar zat in geldnood en wist dat hij via de brandverzekering meer geld kon krijgen, dan door verkoop van het pand. Ook hoopte hij daarna twee percelen grond met winst te verkopen.

Terugbetalen

De rechtbank verklaarde Joost van der E. schuldig aan het medeplegen van brandstichting, oplichting en verduistering. Hij moet bovendien de (brand)verzekering 500.289,50 euro terug betalen. Zijn twee mede-verdachten, tegen wie twee jaar cel geëist was, kregen aanzienlijk minder straf. Zij kregen 10 maanden cel plus 6 voorwaardelijk.
Volgens de rechtbank waren zij beiden schuldig aan de brandstichting, maar hebben ze zich niet schuldig gemaakt aan diefstal of heling van de kunstwerken. Ze deden daarmee slechts wat hun opdrachtgever gevraagd had. De schilderijen werden ruim een half jaar later teruggevonden in een schuurtje, na een anonieme tip.

Faillissement

De schilderijen bleken bovendien niet te zijn van de eigenaar van de boerderij, maar van een vriend van de man. Die had de kunstwerken op de boerderij gestald, om ze weg te houden uit een faillissement. De brandstichters mochten de schilderijen verpatsen en vonden daarvoor een man, die er tienduizend euro voor wilde betalen.
De opkoper ontdekte echter, dat de doeken ècht waren en afkomstig uit de boerderij van een familielid. Hij wilde van de koop afzien. De man ging er aanvankelijk van uit, dat het om replica's ging en trok zich schielijk terug, toen hij door had wat er loos was. Dat was althans wat hij twee weken geleden als getuige voor de rechtbank verklaarde.
Hij moet zelf later nog terecht staan wegens heling. Van twee andere verdachten, die net als de andere vier in de zomer van 2012 werden opgepakt, is niet bekend of zij ook nog voor de rechter moeten verschijnen.