Rotterdam trekt samen met Den Haag op voor Tourstart in 2024 of 2025

De gemeente Rotterdam heeft na lange voorbereiding officieel bekend gemaakt de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 te willen organiseren. Dat doet Rotterdam niet alleen ,maar met de gemeente Den Haag. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.

Als het lukt wordt het de tweede Grand Départ voor Rotterdam na de geslaagde Tourstart van 2010. De beelden van de stad gingen destijds de wereld over en bereikten 17 miljoen tv-kijkers. Ook Radio en TV Rijnmond pakten destijds natuurlijk uit met het wielerspektakel.

Ook Den Haag heeft ervaring met de Grand Départ: in 1973 startte de Ronde van Frankrijk op de boulevard van Scheveningen en won Joop Zoetemelk de proloog. Een dag later was de start op Scheveningen en de finish in Rotterdam.

Sportwethouder Sven de Langen hoeft niet lang na te denken over de ambitie om de Tourstart weer naar Rotterdam te halen. “Topsport inspireert mensen en je kunt er veel van leren. Het is een mooie afspiegeling van het leven: met pieken en dalen, al zijn die voor iedereen anders. Net als de ambities. Topsport stimuleert kinderen om zelf te gaan sporten, hun helden na te doen en hun dromen na te leven. Daarom is er in het programma rond de Grand Départ ook veel aandacht voor het betrekken van scholen.”

Tour Féminin

Rotterdam heeft ook aangegeven dat het de finish van de Tour Féminin voor vrouwen in 2023 wil organiseren. De ASO moet nog wel beslissen óf er dan weer een meerdaagse Tour de France-koers voor vrouwen komt. Sinds 2009 is het een eendaagse wedstrijd, maar er liggen plannen om dat vanaf 2022 weer om te draaien.

Wereldkampioene Chantal Blaak maakt zich sterk voor deze koers. "Het zou geweldig zijn als er straks ook weer een Tour Féminin is. Wij rijden al veel wedstrijden die de mannen ook rijden, maar de Tour missen we nog", aldus de Rotterdamse tegenover de NOS.

In Zesdaagse TV praten de heren al maanden over de nieuwe Tourstart in Rotterdam. Aanstaande woensdag zal het in een nieuwe aflevering van het wielerprogramma uitgebreid worden stilgestaan bij de nieuwe plannen om de grootste koers van het jaar in Rotterdam te laten beginnen.

Bekijk hier de meest recente aflevering van Zesdaagse TV.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Sport
Deel dit artikel: