nieuws

Roemeense chauffeurs geven overlast in Zuidland

ROTTERDAM - In een garageloods aan de Langeweg in Zuidland verblijven sinds enige tijd Roemeense vrachtwagenchauffeurs. Zij huren de loods en brengen hier de weekenden door. Volgens omwonenden veroorzaakt de grote groep chauffeurs veel overlast.
De Roemenen sleutelen aan hun wagens en laten de motor soms hele nachten draaien, zeggen bewoners. Ook zijn ze tot diep in de nacht aan het werk of aan het feesten, wat veel mensen uit hun slaap houdt. Dit zorgt voor irritatie en angst in de buurt.
"Ik laat mijn dochter niet meer alleen met de hond wandelen," zegt Jan Ollfers. Hij woont naast de betreffende garageloods en ziet de Roemenen het liefst zo snel mogelijk vertrekken.
Het college van B&W van de gemeente Bernisse is niet blij met de overlast en hoopt dat het probleem snel kan worden opgelost.

Betalen in de haven

De komst van de Roemenen wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat er in de Rotterdamse haven sinds een paar maanden alleen nog maar betaalde parkeerplaatsen zijn voor vrachtwagens. Vrachtwagenchauffeurs zoeken daarom naar goedkopere alternatieven.
Overnachten
De verhuurder biedt de chauffeurs sanitaire voorzieningen en een slaapplaats aan, maar volgens het bestemmingsplan mag er niet worden overnacht in de garageloods. Daarnaast wordt er gekeken of er wel wordt voldaan aan alle milieueisen en -vergunningen.
Vanwege het illegaal overnachten heeft de gemeente Bernisse de eigenaar van het pand een dwangsom opgelegd. De eigenaar is hiertegen in beroep gegaan. Door lange procedures kan de verhuurder nog niet worden verplicht de huurders eruit te zetten, of de dwangsom te betalen.
De gemeente Bernisse waar Zuidland onder valt, heeft de zaak aan de rechter voorgelegd. Die zal op 24 mei uitspraak doen. Tot die tijd mag er gewoon gebruik worden gemaakt van het terrein.
De verhuurder van de garageloods wil niet reageren. Hij wacht de uitspraak van de rechter af.