Feyenoord stelt derde plaats veilig

ROTTERDAM - Feyenoord heeft dankzij een nipte 1-0 overwinning op NAC Breda de derde plaats in de eredivisie veiliggesteld. Graziano Pellè maakte zijn 27-ste competitiedoelpunt van het seizoen, al waren er veel vraagtekens over die treffer. Door de zege heeft Feyenoord een gunstiger Europa League-ticket bemachtigd voor komend seizoen.
In de weinig hoogstaande eerste helft gunde NAC Breda de thuisploeg veelal het balbezit. Het tempo lag echter te laag om de Bredase defensie te verontrusten. Pellè schoot in de beginfase – na een combinatie tussen Ruben Schaken en Daryl Janmaat – hoog over.
Kort daarna had de thuisploeg geluk dat ex-Feyenoorder Anthony Lurling de bal in kansrijke positie niet wist te controleren. Pas na een half uur spelen werd Feyenoord weer gevaarlijk, maar Pellè kopte ruim over het doel van keeper Jelle ten Rouwelaar. Een minuut later waren de Rotterdammers wel dichtbij de openingstreffer, maar een kopbal van Joris Mathijsen na een hoekschop van John Goossens werd door Tim Gilissen vlak voor de lijn weggewerkt. Die kans leek even te startsein te zijn van een goede fase, maar verdere hoogtepunten bleven uit in de natte Kuip.
De tweede helft was een stuk levendiger dan de eerste 45 minuten. De gasten kregen al snel een dot van een kans, maar Rick ten Voorde faalde oog in oog met doelman Erwin Mulder. Beide ploegen zochten nadrukkelijk naar een doelpunt en die viel na een uur spelen. Gilissen leek een harde kopbal van Pellè via de lat uit het doel te werken, maar volgens de grensrechter was de bal de doellijn gepasseerd: 1-0.
Zeven minuten na de openingstreffer was invaller Wesley Verhoek dichtbij een verdubbeling van de score, maar hij vond een uitgestoken been van een NAC-speler. Een kwartier voor tijd kreeg Verhoek opnieuw een mogelijkheid, maar Ten Rouwelaar hield zijn ploeg in de wedstrijd. De sluitpost stond ook op de juiste plaats om een inzet van Lex Immers – na een snelle counter – onschadelijk te maken.
Feyenoord kreeg steeds meer ruimte en het wachten was op de bevrijdende 2-0. Schaken kreeg een grote kans, maar opnieuw zorgde een uitgestoken been van Ten Rouwelaar ervoor dat het een spannend bleef. De doelman van NAC was wel kansloos op een vrije trap van invaller Ruud Vormer, maar hij raakte de lat. In blessuretijd kreeg Pellè nog een publiekswissel en maakte Mitchell te Vrede zijn eerste competitieminuten voor Feyenoord.
De ploeg van trainer Ronald Koeman eindigt door de winst als derde met 69 punten uit 34 wedstrijden. Vitesse, dat nog hoopte om de derde stek van de Rotterdammers af te snoepen, verloor verrassend thuis met 0-1 van VVV-Venlo.
Scoreverloop: 59' Graziano Pellè 1-0
Opstelling Feyenoord: Mulder; Janmaat, De Vrij, Mathijsen, Martins Indi, Clasie, Vilhena (73. Vormer), Immers, Schaken, Pellè (90+1. Te Vrede), Goossens (63. Verhoek).