nieuws

Rotterdamse PvdA'ers bij illegalendiscussie

ROTTERDAM - De PvdA heeft zondag in Utrecht gesproken over de strafbaarstelling van illegaliteit. Leden van de Rotterdamse delegatie waren tegen de maatregel, maar PvdA-leider Diederik Samsom hield voet bij stuk. Hij kreeg uiteindelijk de steun van de leden.
Het strafbaar stellen van illegaliteit verdeelt de sociaaldemocraten. ''Het gaat om mensen en die kunnen soms ook geen kant op. Die lopen enorme risico's met hun eigen leven en wij hebben daar hart voor'', zei Carina Clamer van PvdA-Rotterdam.
De Rotterdamse leden staan niet alleen in hun kritiek. Tijdens een congres in april sprak een meerderheid van de partijleden zich uit tegen de strafbaarstelling. Samsom legde die oproep naast zich neer, omdat hij niet wil terugkomen op afspraken uit het regeerakkoord.

Strafbaarstelling

De PvdA-partijleider kreeg zondag uiteindelijk alsnog de Ledenraad achter zich. Zij vroegen niet om de strafbaarstelling van illegaliteit in te trekken. Wel was er overweldigende steun voor een motie om het asielbeleid 'humaner' te maken.
Critici verweten Samsom zondag dat hij vasthoudt aan 'symboolwetgeving' met enorme invloed op de levens van mensen. Zo waarschuwde oud-minister Ella Vogelaar dat mensen die illegaal in Nederland verblijven zich nog meer opgejaagd gaan voelen.
Samsom vindt juist dat hij in de onderhandelingen met de VVD veel heeft binnengehaald. Het boerkaverbod is van tafel, er komen geen minimumstraffen, het illegalenquotum verdwijnt en er is een kinderpardon gekomen.