nieuws

Afl 5: Het Witte Huis - dinsdag 14 mei 2013

Verhalen van Staal en Steen - aflevering 5
ROTTERDAM - Paul van de Laar vertelt in Verhalen van Staal en Steen het verhaal van Het Witte Huis: ooit dé wolkenkrabber van Rotterdam.
Het Witte Huis is nog altijd de lieveling van veel Rotterdammers. Toen de Rotterdamse Gerrit van der Schuit in 1894 tijdens een reis naar New York de eerste wolkenkrabbers zag, wist hij dat hij in zijn stad ook zo'n toren wilde realiseren. Samen met zijn broer Herman en de architect Willem Molenbroek lukte hem dat en in 1898 stond het Witte Huis er. Het was met zijn 45 meter hoogte het hoogste kantoorgebouw van Europa en in feite de start van de hoogbouw-traditie van Rotterdam.
Het Witte Huis was niet alleen bijzonder vanwege de hoogte; het was begin van de 20e eeuw één van de modernste gebouwen van de stad. De kantoorsector was in opkomst en het kantoorwerk werd in die periode gemechaniseerd. Het Witte Huis - het eerste kantoorverzamelgebouw van de stad - had bijvoorbeeld twee elektrische liften en een telefooncentrale. Maar er ratelden ook moderne typemachines. Een citaat uit het boek 'Stad' van de Rotterdamse schrijver Ben Stroman beschrijft misschien het best een dagje Witte Huis uit die tijd:
“De prikklokken registreeren de tijdstippen van ieders komst. Vóór de grote ronde klokken op negen staan is binnen de glazen wanden en rond de bruine, houten bureaux en groene stalen lessenaars het leven begonnen. De schrijfmachines beginnen hun rateling. De telefoons klikken en bellen. Het kantoor arbeidt.”

Verhalen van Staal en Steen is iedere dinsdag om 17.30 uur (ieder uur herhaald) te zien bij TV Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl