nieuws

Drie vrienden redden Drievriendendwarsstraat

ROTTERDAM - De Drievriendendwarsstraat in Rotterdam is van de sloop gered door drie vrienden. Ze hebben de panden onlangs gekocht en zijn al begonnen met de renovatiewerkzaamheden.
Een van de drie vrienden is Bob Vreugdenhil van IWB Vastgoed. Hij wil in maart 2014 alle zeventien beneden- en zeventien bovenwoningen in de Drievriendenstraat en de Drievriendendwarsstraat opleveren. De eerste gerenoveerde woningen zullen al in oktober voor verhuur worden aangeboden.

Woonstad vond renovatie niet rendabel

De woningen in de Drievriendendwarsstraat werden lange tijd met sloop bedreigd. De toenmalige eigenaar, woningcorporatie Woonstad, vond het niet rendabel de historische woningen op te knappen. Woonstad wilde de woningen mede slopen omdat de heipalen in slechte staat zouden verkeren en de muren van een te zachte steensoort zouden zijn.

'Eerdere rapporten kloppen niet'

Volgens initiatiefnemer Vreugdenhil valt dat best mee: "De Drievriendendwarsstraat ziet er goed uit, in tegenstelling tot wat eerdere rapporten lieten zien. In de Drievriendenstraat moet wel het nodige funderingsherstel plaatsvinden. We zijn nu per pand aan het bekijken wat er moet gebeuren."
Oudste complex in haar soort
Het huizencomplex aan de Drievriendendwarsstraat is bijzonder geworden omdat vergelijkbare woningblokken in de afgelopen decennia zijn gesloopt. Daardoor is het het enige overgebleven bouwblok in Rotterdam dat laat zien hoe de armste arbeiders in het eind van de negentiende eeuw werden gehuisvest.

Oude details keren terug

Alle mogelijke historische details komen weer terug. "De kunststof kozijnen die zijn geplaatst tijdens een eerdere renovatie, gaan er uit", legt Vreugdenhil uit. "Dat worden weer houten kozijnen, met glas-in-lood bovenlichten. Ook de details aan de dakranden keren terug. Het wordt weer een mooi historisch gebouw."
Hoofdinspecteur
Eén historisch detail krijgt een nieuwe betekenis: de straatnaam. De Drievriendenstraat en Drievriendendwarsstraat dateren uit 1865. Volgens het Stadsarchief zijn ze inderdaad genoemd naar drie vrienden, onder wie de toenmalige hoofdinspecteur van het bouwen, Adrianus van den Boom.