nieuws

Dordtse kraanverhuurder gaat vrijuit

riwal
riwal
ROTTERDAM - Het Dordtse kraanverhuurbedrijf Riwal wordt niet vervolgd voor zijn bijdrage aan de bouw van de omstreden muur van Israël rond de Palestijnse gebieden. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie meldde dinsdag dat de zaak niet verder wordt onderzocht, omdat Riwal 'vergaande stappen' heeft gezet om het werk in de bezette gebieden af te bouwen. Ook is de bijdrage van Riwal klein, aldus het OM.
De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq deed in 2010 aangifte tegen de verhuurder van kranen en hoogwerkers, wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag vindt de bouw van de Israëlische muur een schending van het internationaal humanitair recht.
Volgens het OM heeft Riwal, dat internationaal bekend staat als Lima Holding, hijskranen en hoogwerkers verhuurd die zijn gebruikt bij de bouw. Deze apparatuur is incidenteel enkele dagen ingezet, zegt het OM.
Oorlogsrecht
Nederlandse bedrijven mogen niet betrokken zijn bij schendingen van de Wet internationale misdrijven of de Geneefse Conventies (oorlogsrecht). Of de inzet van materieel zo'n schending is, kan het OM niet zeggen, daar is meer onderzoek voor nodig. Dat onderzoek doet justitie niet, omdat Riwal de activiteiten in Israël aan het beëindigen is sinds er aangifte is gedaan.
Aangifte
Het Israëlische kabinet keurde de bouw voor de omstreden muur in 2001 goed, met als doel vermeende terroristen te kunnen weren uit Israëlische steden en dorpen. 'Daarvoor zijn de eigendommen van de Palestijnse inwoners van genoemde dorpen vernietigd, is hen de toegang tot hun land ontzegd en hun bewegingsvrijheid aangetast', schreef advocaat Liesbeth Zegveld ruim drie jaar geleden in haar aangifte.
Teleurstellend
Nu zegt ze blij te zijn met de inspanningen van het OM. ,,Wel is het teleurstellend dat het dan niet lukt. Het was duidelijk dat de zaak op basis van de aangifte niet zou rondkomen. Ik heb nu nog niet kunnen beoordelen in hoeverre het OM met meer inspanning de zaak wel rond had kunnen krijgen.'' Zegveld kon nog niet zeggen of ze zich bij het besluit van het OM neerlegt.