nieuws

Molenwaarders helpen elkaars hart op gang

ROTTERDAM - De gemeente Molenwaard begint eind mei met een proef om burgers in te schakelen voor het geven van spoedhulp bij hartstilstand. Zodra er een melding bij 112 binnenkomt, gaan er sms-jes naar burgers in de omgeving van het slachtoffer.

De proef wordt gehouden in Nieuw-Lekkerland. De ene helft van de deelnemers wordt gevraagd om direct te gaan reanimeren, de andere helft om een AED-apparaat op te halen en ook naar het slachtoffer te gaan. Dat vergroot de kans dat er hulp bij hartstilstand komt binnen de cruciale termijn van zes minuten. Ambulances slagen daar vaak niet in.
Een ziekenwagen heeft doorgaans acht tot tien minuten nodig om bij een slachtoffer te komen. Daarna nemen ambulancemedewerkers de zorg over het slachtoffer over van de burgers, die eerder ter plekke kunnen zijn.
Molenwaard, dat op 1 januari ontstond uit een fusie van Nieuw-Lekkerland, Liesveld en Graafstroom, is een van de de gemeenten in de Provincie Zuid-Hoilland die een proef doen met het project, dat Hartslag Nu heet.