nieuws

Berispingen voor Klebsiëlla-uitbraak

ROTTERDAM - Drie microbiologen van het Maasstadziekenhuis in Rotterdam zijn berispt door het regionaal medisch tuchtcollege. Ze kregen de tik op de vingers voor de uitbraak van de Klebsiëlla-bacterie in 2010. Ze krijgen een berisping en hun namen en fouten worden gepubliceerd in onder andere het artsenregister.
In de periode 2010 - 2011zijn drie patiënten waarschijnlijk door de bacterie overleden. Ruim honderd patiënten raakten besmet in het ziekenhuis. De biologen wilden wel ingrijpen, zeiden ze voor de tuchtrechter, maar de afdeling hygiëne besliste anders.
Het college vindt dat de arts-microbiologen juist de verantwoordelijkheid hebben om als eerste een dergelijke uitbraak te constateren en maatregelen te nemen. Ook als ze constateren dat andere afdelingen in het ziekenhuis niet adequaat optreden.
Hoewel er ernstige fouten zijn gemaakt vindt het tuchtcollege dat er geen zwaardere sanctie zoals bijvoorbeeld een tijdelijke schorsing. Dat kan volgens de persrechter van het college niet, omdat ook anderen fouten hebben gemaakt.
Verslaggever Jan-Roelof Visscher live vanaf het Maasstadziekenhuis.