nieuws

Grote politie-actie tegen drugshandel

ROTTERDAM - Bij een grote actie tegen een drugsorganisatie heeft de politie dinsdag vijf mannen en een vrouw aangehouden. Ze worden verdacht van drugshandel en witwassen. Er is miljoenen aan contanten en vuurwapens gevonden en er zijn onder meer dure auto's en campers in beslag genomen.
De arrestanten zijn vier Rotterdammers van 31, 36, 55 en 61 jaar, en een Rotterdamse vrouw van 36. Ook een 37-jarige Amsterdammer is opgepakt. Ze werden aangehouden op woonwagenkampen aan de Sevenaerstraat, het Bijenpark en de Albatroslaan in Rotterdam en de Erasmusweg in Den Haag. Ook op andere plekken in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Moerdijk en Zwanenburg is gezocht.
Leverancier in Zoetermeer
Het onderzoek naar de nu aangehouden verdachten begon al twee jaar geleden. Er was informatie dat er op grote schaal hennepkwekerijen geëxploiteerd werden. Leden van de organisatie zouden daarvoor producten afnemen van een leverancier aan growshops uit Zoetermeer. Het bedrijf wordt verdacht van medeplichtigheid aan de exploitatie van hennepkwekerijen.
Miljoenen verdiend
De afgelopen twee jaar zijn 33 kwekerijen opgerold die mogelijk door de organisatie werden geëxploiteerd. Drie van de aangehouden mannen worden verdacht van het organiseren van henneptransporten naar Engeland. Met de illegale handel zouden ze miljoenen euro’s hebben verdiend.
Miljoenen in beslag genomen
Omdat misdaad niet mag lonen, is veel geld en zijn er veel spullen in beslag genomen. Tijdens de actie werden onder meer zes Harley's, vijf scooters, een camper en 19 auto's uit het dure segment (waaronder een Rolls Royce, Bentleys en Mercedessen) in beslag genomen. Verder werden ook nog tientallen kilo's wiet en drie vuurwapens afgepakt. Van het in beslag genomen geld is inmiddels 2,5 miljoen euro aan contanten geteld, maar het tellen is nog niet afgelopen. Ook is er beslag gelegd op 58 bankrekeningen met aanzienlijke bedragen.
Defensie helpt
Bij de acties maakte de politie gebruik van gespecialiseerde zoekteams van Defensie. Die hebben geavanceerd gereedschap zoals grondradar, waarmee verborgen ruimtes kunnen worden opgespoord.