nieuws

"Verschuil je niet achter borstkanker, laat je zien"

ROTTERDAM - Ellen van der Meijden uit Krimpen aan den IJssel hoopt dat vrouwen die borstkanker krijgen net als Angelina Jolie en zij open over de ziekte kunnen praten. "Het is vervelend om de ziekte te hebben, maar je wordt er niet minder door en verschuil je er niet achter."
Op 33-jarige leeftijd bleek Ellen borstkanker te hebben. Ze is dan moeder van een dochter van 19 maanden en staat vol in het leven. Uit onderzoek bleek dat Ellen het BCRA-gen heeft. Haar moeder is draagster.
In eerste instantie is één borst verwijderd, die was door de ziekte aangetast. De tweede borst is preventief verwijderd.
Ellen had geen keus over de eerste borst: "Toen een borst weg was, vond ik dat lelijk, omdat je zag hoe het was met een tweede borst en toen de tweede eraf ging, voelde ik me mooi , want ik dacht: ik ben nu weer gelijk."
Ellen reageert net als de Nederlandse organisaties tegen kanker vol lof over Angelina Jolie. De actrice liet preventief haar borsten verwijderen en besloot daar openlijk over te praten. "Ze is een voorbeeld voor anderen en zal het bewustzijn over kanker vergroten," verwacht KWF Kankerbestrijding.
Angelina Jolie stuurde vandaag een brief naar de New York Times waarin ze uitgebreid vertelt over haar keuze voor de dubbele borstamputatie. Ze draagt een erfelijk gen bij zich waardoor ze een groot risico loopt op borstkanker en kanker aan de eierstokken. Haar moeder droeg het gen ook en overleed op relatief jonge leeftijd. Dat wil Jolie haar kinderen niet aandoen, schrijft ze.
Voor Ellen geldt dat ze zeven jaar later twee nieuwe borsten heeft: Ze miste het spleetje tussen haar borsten. "Dat vind ik zo iets magisch hebben en ik heb het puur voor mijzelf gedaan."