nieuws

Politierapport over het bombardement op Rotterdam

ROTTERDAM - Dinsdag 14 mei 1940 is een dag die van grote betekenis is voor Rotterdam. Even voor half twee in de middag worden uit Duitse vliegtuigen bommen gegooid op het centrum van de stad. Het bombardement duurt 13 minuten.
De stad brandt nog dagen en 800 mensen komen om. Zo'n 80.000 Rotterdammers raken dakloos. Nederland capituleert na het bombardement op Rotterdam. Een periode van vijf jaar Duitse bezetting begint.
Pas na de bevrijding schrijft hoofdagent G. H. van Drommel een rapport over 14 mei 1940. Hij is op de dag van het bombardement agent bij de karabijnbrigade. Als de bommen vallen, rijdt hij op de Coolsingel.
Hij is dus midden in het getroffen gebied en beschrijft die dag in zijn rapport. Het rapport is nu te vinden in het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam.
Eén van zijn taken de dag na het bombardement is het bedienen van de drukpers. De proclamatie waarin burgemeester Oud aangeeft dat Rotterdam zich heeft overgegeven (foto).
Koos Postema heeft als jongen van 7 jaar oud het bombardement op de stad meegemaakt. Hij woont in Kralingen en moet samen met zijn moeder en zusjes vluchten.
Luister hieronder naar zijn verhaal over 14 mei 1940.