nieuws

'Auto kan 1 op 2300 rijden'

ROTTERDAM - Een wedstrijd voor studenten: wie rijdt de meeste kilometers op de minste brandstof? Tijdens de Shell Eco-marathon komen studenten uit 24 landen bijeen in Ahoy in Rotterdam om dat uit te zoeken. Hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans is wel kritisch over de Shell Eco-marathon: "Je vraagt een pyromaan toch ook niet om hoofd van de brandweer te worden."
Door de groeiende wereldbevolking en de stijgende welvaart zal de vraag naar energie alleen maar toenemen. Als opkomende economieën als China en India de historische patronen van ontwikkeling volgen, kan wereldwijde vraag naar energie in 2050 met 50% toenemen ten opzichte van het niveau in 2000.
Efficiënt gebruiken
Om aan deze stijgende vraag te voldoen, heeft de wereld alle mogelijke bronnen van energie nodig en zal deze zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken. Menselijk vernuft, innovatie en technologie zijn de sleutel tot het ontsluiten van de energie die vandaag de dag en in de toekomst nodig is.
Kritiek
"Ze doen dit puur voor de buitenwereld, om hun imago van 'groener' te maken", aldus Jan Rotmans hoogleraar Duurzaamheid. Hij ziet het organiseren van de Eco-marathon door Shell puur als een reclamecampagne.
Wedstrijd
Aankomende zaterdag zullen meer dan 200 teams uit 24 landen tegen elkaar strijden welke auto het zuinigst rijdt. Vorig jaar stond het record op 1 op 2300. Shell verwacht dat het record dit jaar wel weer verbroken zal worden. Het team uit Nederland maakt volgens deskundigen een grote kans.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl