Wereldmuseum ontslaat 28 medewerkers

Het Wereldmuseum in Rotterdam zet driekwart van de vaste personeelsleden op straat. Van de 37 vaste medewerkers moeten er 28 op zoek naar een nieuwe baan. Het museum kampt met een groot tekort sinds de gemeente de subsidie met 1,75 miljoen heeft verminderd.

Directeur Stanley Bremer voelt zich gedwongen tot deze operatie. Plannen om de Afrikacollectie te verkopen stuitte op veel kritiek van de gemeenteraad. Omdat de collectie eigendom is van de gemeente Rotterdam, heeft de raad het laatste woord.

Gedwongen

Bremer: "Nu de gemeenteraad voor mijn plannen is gaan liggen, ben ik gedwongen tot deze inkrimping. Dit is het alternatief."

Volgens de woordvoerder van wethouder Laan heeft de gemeenteraad nog geen definitief besluit genomen over de collectie. Op dit moment werkt wethouder Laan aan een algemene visie op ontzamelen (zoals het verkopen van collecties wordt genoemd). Deze wordt voor de zomer aan de raad voorgelegd.

Negen medewerkers
Bremer denkt dat het mogelijk is om het Wereldmuseum met slechts negen vaste medewerkers te runnen. "Volgens de berekeningen moet het kunnen. We zullen ons vooral concentreren op dingen waarmee we geld verdienen, zoals zaalverhuur en het restaurant."

Bremer is niet bang niet dat de huidige collectie, die eigendom is van de gemeente Rotterdam, zal versloffen. "We zullen hem netjes onderhouden, maar voor actief restaureren en onderzoek zal minder ruimte en tijd zijn." Ook de educatieve activiteiten van het museum worden op een laag pitje gezet.

'Niet verbaasd'

De woordvoerder van wethouder Laan (cultuur) laat weten 'niet verbaasd' te zijn over het besluit van Bremer, omdat al langer bekend is dat er een begrotingstekort is. Het museum heeft toegezegd dat het publiek niets gaat merken van de inkrimping. De openingstijden van het museum blijven ongewijzigd.

Deel dit artikel: