nieuws

OM wil broers tien jaar de cel in

ROTTERDAM - Tegen twee Rotterdamse halfbroers is woensdagmiddag tien jaar celstraf geëist voor het doodsteken van een maaltijdkoerier, in maart vorig jaar aan het Cartagenapad in Rotterdam-Oosterflank.
Justitie vindt dat ze allebei betrokken zijn bij de roofmoord. De bestelling voor de maaltijdkoerier was gedaan via internet. Het ip-nummer kan worden gelinkt aan één van de verdachten. Het telefoonnummer dat bij de bestelling werd vermeld is weer te koppelen aan de andere verdachte.

Broers ontkennen

Beide broers ontkennen. De jongste broer, Ricky S.(20), had aanvankelijk verklaard dat hij het slachtoffer had gedood. Later trok hij dat in. "Ik wilde mijn broer beschermen, want die was net vrij." Daarmee zei hij impliciet dan zijn broer de schuldige was.
Freedi F.(25) beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij beet zijn broer woensdag in de rechtszaal slechts toe: "Je liegt! Vertel de waarheid dan."
Bij het plaats delict is een plukje voering uit een jas gevonden. Op het plukje zat het DNA van het slachtoffer. Op de jas zat het DNA van de twee broers. Freedi F. liet de jas naar de rechtszaal komen, om te laten zien dat die te groot voor hem was. Daarmee zei hij op zijn beurt impliciet dat zijn broer de schuldige is.

Mes nooit gevonden

Opmerkelijk is dat er op dezelfde dag van de steekpartij is geschoten. Het gebruikte vuurwapen leidt ook naar beide broers. De maaltijdbezorger was niet geraakt bij het schietincident. Wie er heeft gestoken is niet meer te achterhalen, aldus justitie. Het mes is nooit gevonden.
Het slachtoffer was een politiek vluchteling uit Syrië. In de rechtszaal werd een verklaring van zijn zoon voorgelezen. "Mijn vader is ernstig mishandeld in Syrië. Hij was gevlucht voor geweld. In Rotterdam was hij erin geslaagd een nieuw bestaan op te bouwen. Hij was er trots op dat hij ons kon onderhouden. Waarom moest uitgerekend hij dood?"
De rechter in Rotterdam doet op 29 mei uitspraak.