nieuws

Zeven asielzoekers nog steeds in hongerstaking

ROTTERDAM - In het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport doen nog zeven asielzoekers mee met een hongerstaking. Dat zegt de Raad voor Kerken, die woensdag met een aantal hongerstakers heeft gesproken. De oppositie in de Tweede Kamer heeft inmiddels om een spoeddebat gevraagd.
De actie van de asielzoekers duurt nu al ruim een week. Ze willen dat ze niet langer als criminelen behandeld worden. Twee hongerstakers zijn inmiddels afgevoerd naar een medische instelling in Scheveningen.
Goed behandeld
Volgens Jan van der Kolk van de Raad voor Kerken worden de hongerstakers wel zo goed mogelijk door het beveiligingspersoneel behandeld. Hij hoopt dat staatssecretaris Teeven zijn beleid voor asielzoekers zal veranderen.
Ook een handjevol demonstranten was woensdagmiddag opnieuw bij het detentiecentrum. Ze zeggen dat het steeds lastiger is om met de hongerstakers telefonisch contact te hebben.
Teeven: 'hongerstaking geen zin'
De hongerstaking heeft geen zin, zegt staatssecretaris Teeven in een brief aan de Tweede Kamer. Een hongerstaking of weigeren om iets te drinken is geen reden om het beleid of de wet aan te passen, zegt Teeven in de Brief. Voor de oppositie was deze brief aanleiding om een spoeddebat aan te vragen over de hongerstakers.