nieuws

Leerlingen Tytylschool dupe van bezuinigingen

ROTTERDAM - De 110 leerlingen van de Tyltylschool aan de Kromme Zandweg in Rotterdam-Charlois, moeten het vanaf volgend jaar zonder eigen therapiebad doen.
Op de Tyltylschool zitten kinderen met een meervoudige handicap. Zo kan Chiara, de dochter van Karin de Jong, niet zelf lopen, eten of praten. Dochter Liz van Rob Verhoef is nu 9 jaar maar reageert als een baby.

Teveel verkrampen

Voor kinderen met een dergelijke meervoudige handicap biedt zwemmen ontspanning en therapie.
Ontspanning is vooral belangrijk voor kinderen die een constant spasme hebben. Therapie is gericht op het strekken van de spieren. Rolstoelgebonden kinderen verkrampen anders te veel in een houding.

Twee ton

Ouders en schoolleiding begrijpen niet waarom de gemeente rotterdam twee jaar geleden heeft besloten tot een bezuiniging van 200.000 euro op de Tyltylschool aan de Kromme Zandweg. Naast het therapiebad worden ook twee huishoudelijke hulpen per 1 januari 2014 ontstagen.
Zij spelen een onmisbare rol in de maaltijdverstrekking en die is van cruciaal belang voor de leerlingen. Maaltijden worden gecombineerd met medicijnverstrekking en het leert kinderen ook om keuzes te maken, delen of bijvoorbeeld op hun beurt wachten.
In de reportage ziet u meer over het therapiebad en de reactie van verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (CDA).