nieuws

Onderzoek naar dreigende cipiers De Schie

ROTTERDAM - De Dienst Justitiële Inrichtingen is een intern onderzoek gestart naar uitlatingen van gevangenispersoneel van De Schie in Rotterdam. Op Facebook hebben justitiemedewerkers dreigende taal geuit aan het adres van een gezin in Ridderkerk-Bolnes.
De achtergrond is een langlopende burenruzie in Bolnes. Op 25 januari van dit jaar leidde dat tot een vechtpartij tussen twee buurmannen. Eén van hen is cipier bij Penitentiaire Inrichting Rotterdam, waar De Schie onder valt. Hij deed aangifte van mishandeling, omdat hij in het gezicht was gestompt.

Bedreigingen

Vervolgens zette de man zijn verhaal op Facebook en dat leidde tot boze reacties van collega’s en ander justitiepersoneel. Er werden bedreigingen geuit naar de 20-jarige buurman in de trant van “ik zeg: muur!” en “als hij bij mij komt, zal ik hem een “prettig” verblijf bezorgen.” Daarbij werd ook vermeld waar het gezin woont.
De moeder van de 20-jarige Ridderkerker probeerde aangifte te doen tegen de bedreigingen. “De politie heeft geweigerd de aangifte op te nemen, omdat ze geen strafbare feiten zagen. Onbegrijpelijk. Na de Facebook-rellen in Haren zou je zeker van justitiemedewerkers verwachten dat zij niet meedoen aan een hetze tegen een familie.”

Klem gereden

Haar zoon heeft ook aangifte gedaan tegen de gevangenbewaarder voor het incident in januari. “Hij heeft mij toen klem gereden en hij heeft mij als eerste geslagen.” Vrijdag diende op de rechtbank in Rotterdam alleen de zaak tegen hem: de 20-jarige man kreeg 150 euro boete voor mishandeling van de cipier.
In het vonnis is meegenomen dat de gevangenbewaarder de confrontatie in de wijk zelf ook had opgezocht. De Ridderkerker overweegt in hoger beroep te gaan. Justitie heeft nog niet besloten of zij ook de cipier gaat vervolgen.
Los daarvan loopt dus het interne onderzoek tegen het gevangenispersoneel. De directie van De Schie heeft al wel gezegd dat zij de uitlatingen op Facebook ongepast vindt.