nieuws

Rotterdam zoekt drie partijen voor ontwikkeling Rijnhaven

drijvendbos
drijvendbos
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat de ontwikkeling van het Rijnhavengebied uitbesteden aan drie commerciële bedrijven. De komende maanden worden verkennende gesprekken gevoerd, waarna het de bedoeling is om in het voorjaar van 2014 de partijen te selecteren.
De Rijnhaven ligt tussen de Wilhelminapier en Katendrecht en was vroeger een drukke haven. De havenactiviteiten zijn jaren geleden westwaarts getrokken. Het gebied moet de komende jaren een plek worden om te wonen, werken en recreëren.
De gemeente kiest voor het uitbesteden van het proces omdat door de crisis er vanuit de gemeentekas minder geld beschikbaar is. Bij een uitbestedingsprocedure staat er meestal al veel vast en kunnen de partijen alleen een bod doen. In het geval van de Rijnhaven krijgen de ontwikkelaars meer ruimte.
''Voor de Rijnhaven is een andere aanpak gekozen. De gemeente geeft vooraf vooral aan welke maatschappelijke baten zij gerealiseerd wil zien binnen een kleine maar duidelijk set van randvoorwaarden. Vervolgens gaat de gemeente hiermee de markt op en zoekt de partij die het beste de maatschappelijke baten weet te realiseren'', aldus wethouder Karakus.
Tot 2018 komen er tijdelijk drie projecten in de Rijnhaven; een drijvende kas en dobberende bomen.