nieuws

Sparta definitief naar finale play-offs

ROTTERDAM - Sparta is erin geslaagd de finale van de play-offs in de strijd om promotie naar de eredivisie te bereiken. De formatie van trainer Henk ten Cate speelde zondag in het tweede duel van de tweede ronde weliswaar met 1-1 gelijk tegen Helmond Sport, maar dat was na de 4-2 uitzege van afgelopen donderdag genoeg voor de Rotterdammers.
In de openingsfase was Sparta de betere ploeg. Hoewel de bezoekers uit Helmond juist de zware taak wachtte om minimaal drie doelpunten te maken, was het de thuisploeg die met een aanvallende intentie aan de wedstrijd begon. De eerste kans was voor Iliass Bel Hassani, maar de behendige aanvaller zag zijn schot op de vuisten van doelman Wouter van der Steen belanden.
Naarmate de eerste helft vorderde begon het speelbeeld te draaien. Langzaam maar zeker nam Helmond Sport het initiatief en dit resulteerde in mogelijkheden voor Zarko Grabovac en Emrullah Güvenc. Zij waren echter niet doelgericht genoeg om het Sparta-keeper Nico Pellatz moeilijk te maken. Ondanks het veldoverwicht van de Brabanders waren de beste kansen voor het slordig spelende Sparta. Sandro Calabro was nog het meest dicht bij de openingstreffer.
Het dapper strijdende Helmond Sport leek met nieuwe inspiratie aan het tweede bedrijf te beginnen, maar Toni Varela maakte tien minuten na de thee een eind aan de overlevingsaspiraties van de gasten. Bel Hassani kon een goede actie niet doorzetten, waarna hij besloot om de bal terug te leggen op Varela. De Kaapverdiaan schoot vanaf ruim zestien meter beheerst in de kruising: 1-0.
Na de voorsprong was het gespeeld op Het Kasteel. In de slotfase deed Güvenc nog wel iets terug namens Helmond Sport, maar zijn doelpunt bleek slechts interessant voor de statistieken. In de personen van Donovan Deekman (raakte de paal) en Calabro (miste de bal) kreeg Sparta nog wel kansen om te winnen, maar gescoord werd er niet meer.

Scoreverloop

55' 1-0 Varela
81' 1-1 Güvenc

Opstelling Sparta

Pellatz; Varela, Luirink, Van Boxel, Cruz Vicente (59' Van Berkel); Nys (45' Dijkhuizen), Nieuwendaal, Bruinier; Bel Hassani (72' Bilate), Calabro en Deekman.