nieuws

Deelnemers Roparun verregend maar voldaan

ROTTERDAM - De circa 8.000 deelnemers van de Roparun zijn maandag feestelijk onthaald op de Coolsingel in Rotterdam. "Voldaan, versleten en emotioneel", schetste de organisatie van de estafette voor goede doelen.
Het woord 'verregend' kan daar nog aan worden toegevoegd. Hoewel het weer niet meezat, stroomde de Coolsingel toch goed vol met publiek.

Hamburg

Familieleden, vrienden en andere toeschouwers onthaalden de deelnemers met bloemen en applaus. Ook in een aantal steden en dorpen op de route liepen mensen massaal uit voor de doortocht van de Roparun.
De estafetteloop was net als vorig jaar ook een beetje 'Roharun': niet alleen vanuit Parijs, maar ook vanuit Hamburg vertrokken zaterdag hardlopers, fietsers en hun begeleiders.

Goede doelen

In totaal deden bijna 330 teams mee aan de Roparun. Hun doel: zo veel mogelijk geld in te zamelen voor zo'n honderd doelen die mensen met kanker helpen, ondersteunen en hun kwaliteit van leven vergroten.
De estafette van ongeveer 500 kilometer werd dit jaar voor de 22e keer gehouden. Vorig jaar bracht de Roparun ruim 5,5 miljoen euro aan sponsorgeld op.

Opbrengst

De definitieve opbrengst van dit jaar wordt pas later bekendgemaakt; de ervaring leert dat ook na de dag van de finish nog veel donaties binnenkomen. Vooralsnog staat de teller op ruim 2 miljoen euro. Team Boskalis-Smit uit Papendrecht haalde het grootste bedrag binnen: 31.221 euro.
Een Roparunteam bestaat gemiddeld uit 25 mensen, met acht lopers die ieder ongeveer 65 kilometer lopen. Twee teams moesten de estafette door blessureleed staken.

Overschaduwd

De loop werd dit jaar overschaduwd door de dood van een 49-jarige man uit Spijkenisse, die als begeleider vanuit Hamburg mee zou gaan met een team. Hij werd vrijdag op de weg richting de Duitse stad aangereden door een vrachtwagen. Sommige deelnemers droegen vanwege zijn dood een zwarte rouwband tijdens de estafette.