nieuws

Veel suggesties voor nieuwe naam Spijkenisse-Bernisse

spijkenisse
spijkenisse
ROTTERDAM - Inwoners van Spijkenisse en Bernisse hebben massaal nieuwe namen bedacht voor de nieuw te vormen fusiegemeente. Vanaf 1 januari 2015 gaan de twee gemeenten samen. In totaal hebben 1346 mensen een suggestie gedaan voor de naam van de toekomstige gemeente. Ze konden de afgelopen maand een e-mail sturen of op diverse plaatsen een kaart in een speciaal daarvoor bestemde bus stoppen.

Besluit in juni

Sommige namen kwamen meerdere keren voor, maar de speciale naamgevingscommissie wacht nog een flinke klus: uit 634 unieke namen moeten de commissieleden er vijf uitkiezen.
Die worden voorgelegd aan de gemeenteraden van Bernisse en Spijkenisse. Zij nemen op 11 en 12 juni een besluit over de nieuwe naam. De gemeente heeft de suggesties niet naar buiten gebracht.

Protesten

Aan de fusie ging een lang proces vooraf. In de kleine gemeente Bernisse (ruim 12.000 inwoners) waren de nodige protesten tegen het samengaan met de veel grotere broer Spijkenisse (72.000 inwoners).
Uiteindelijk stemde de gemeenteraad van Bernisse in met de fusie, die noodzakelijk zou zijn omdat de gemeente te klein is om alle taken die tegenwoordig op het bordje van gemeenten liggen naar behoren te kunnen uitvoeren. Toch bleef de fusie omstreden. Uiteindelijk stemden 10 gemeenteraadsleden voor, 4 raadsleden bleven tegen.