'Detentiecentrum heeft trekjes van Guantanamo Bay'

Het detentiecentrum op Rotterdam The Hague Airport vertoont trekjes van het omstreden Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay. Dat zegt fractievoorzitter Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam.

Bonte bracht eind vorige week een bezoek aan het uitzetcentrum en sprak met enkele illegale asielzoekers die er opgesloten zitten. Hij is geschokt.

Geen proces
Volgens de politicus worden de mensen die in het centrum zitten in afwachting van hun uitzetting onmenselijk behandeld. "Ze zijn hier zonder verblijfspapieren, maar hebben verder niets verkeerd gedaan. Mensen zitten hier maximaal 18 maanden, zonder proces en zonder dat ze iets te horen krijgen", zegt Bonte. "Zoiets kan toch niet in een rechtsstaat als Nederland?"

Mensen die geen zicht hebben op terugkeer naar het land van herkomst zouden sowieso niet in het uitzetcentrum terecht moeten komen, zegt Bonte. Toch gebeurt dat volgens hem.

'Pesterijen en mishandeling'
De politicus heeft in het centrum verhalen over pesterijen en mishandeling gehoord. "Mensen die uit wanhoop in hongerstaking zijn gegaan worden in een isoleercel geplaatst, er zijn zelfs geluiden over fysieke en geestelijke mishandeling. Zo worden mensen uit hun slaap gehouden."

Een van de problemen is volgens Bonte dat in het centrum particuliere beveiligers rondlopen. "Die weten totaal niet wat de rechten van gevangenen zijn, wat je wel en niet mag doen."

GroenLinks roept staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op zelf te komen kijken om van de uitgeprocedeerde asielzoekers zelf te horen hoe het er in Rotterdam aan toe gaat. De partij gaat het kabinet om opheldering vragen.

Justitie ontkent overigens in alle toonaarden dat in het detentiecentrum mishandelingen plaatsvinden.

Deel dit artikel: