Flinke toename leegstand kantoren Rotterdam

De leegstand van kantoren in Rotterdam is het afgelopen jaar flink toegenomen. Een oppervlakte van bijna 500.000 m2 staat leeg en dat is 13,3% van de totale voorraad aan bedrijfsruimte. Een jaar geleden stond 380.000 m2 leeg, dat was 10,2%.

Vooral kantoorgebouwen rondom het treinstation Prins-Alexander zijn onlangs leeg komen te staan, inmiddels 30%. Dat komt ondermeer door het recente vertrek van NRC Handelsblad naar Amsterdam, het AD/RD naar het Central Distict en baggerbedrijf Van Oord naar De Esch langs de Nieuwe Maas. Al langer is de leegstand in de Brainparken in Rotterdam-Oost een probleem, ongeveer eenvijfde van de totale bedrijfsvoorraad in de Brainparken staat daar leeg. Van de leegstaande kantoren staat driekwart al langer dan twee jaar leeg.

In het gebied rondom CS Rotterdam, Coolsingel en Blaak is de leegstand licht afgenomen. Daar staan niet hele gebouwen leeg, wel blijven etages onverhuurd. Dat geldt onder andere voor de gebouwen Hofpoort, Weena Plaza, Groot Handelsgebouw en Millenniumtoren.

De omringende gemeenten Capelle aan den IJssel, Barendrecht en Spijkenisse kampen ook met een forse toename van de leegstand in kantoorpanden. Spijkenisse is de uitschieter. Daar staat nu 20,4% van de totale voorraad aan bedrijfsruimte leeg ten opzichte van 10,3% in januari 2012.

Kantorenleegstand is een serieus probleem. Vanavond wordt hierover gediscussieerd met hoogleraar Wouter Vanstiphout, wethouder Hamit Karakus, winkeliers en projectontwikkelaar MultiVastgoed. Het debat begint om 20u en is in handen van oud-RTV Rijnmond-hoofdredacteur Nico Haasbroek.

Deel dit artikel: