nieuws

Afl 6: Van Nelle - dinsdag 21 mei 2013

ROTTERDAM - Vandaag in Verhalen van Staal en Steen: de Van Nelle Fabriek. Komt dit prachtige monument van het Nieuwe Bouwen volgend jaar op de werelderfgoed-lijst van UNESCO?
De Van Nelle Fabriek. Het Rotterdamse paleis van licht, lucht en ruimte en hoogtepunt van het Nieuwe Bouwen is sinds het begin van dit jaar officieel kandidaat voor de prestigieuze werelderfgoed-lijst van UNESCO. In Nederland tellen we op dit moment slechts 10 UNESCO-monumenten, waaronder de grachtengordel van Amsterdam en de molens van Kinderdijk.
De koffie-, thee- en tabaksfabriek aan de Schie in het westen van Rotterdam is wereldberoemd om zijn architectuur en werd in 1930 geopend. De grote man achter het complex van Cees van der Leeuw, één van de eigenaren van Van Nelle. Hij was van grote invloed op het vooruitgangsdenken in het vooroorlogse Rotterdam. Zowel op het gebied van het verbeteren van de omstandigheden van de stadsbewoners als de moderne architectuur. Daarom is 'zijn' Nelle Fabriek - een combinatie van die twee zaken - een monumentale herinnering aan die Rotterdamse periode van vooruitgang en moderniteit.
De commissie van UNESCO maakt volgend jaar bekend of de Van Nelle Fabriek definitief op de werelderfgoed-lijst komt.

Verhalen van Staal en Steen is iedere dinsdag om 17.30 uur te zien bij TV Rijnmond.