nieuws

Een aanslag op de Coolsingel

ROTTERDAM - Het is 23 mei 1938, kwart over 12 in de middag. Een lichtflits vult de Coolsingel. Een explosie volgt. Verward en verblind door de vuurbal vragen de inwoners van Rotterdam zich af wat er gaande is.

Het is een heuse buitenlandse politieke moord. Leden van de Stormbrigade, de voorloper van de huidige ME, vinden het afgerukte been van het slachtoffer op de stoep van het Lumière Theater. Het lichaam ligt even verderop.

Het gaat om Eugen Konovaletz, de leider van de anti-communistische Oekraïnse Vrijheidsbeweging. Konovaletz is via een bom in zijn koffer om het leven gebracht. Na onderzoek blijkt dat Konovaletz een afspraak had met een mysterieuze man in Hotel Atalanta. Van deze man krijgt hij een doos bonbons. Daarin zit waarschijnlijk de bom verstopt.
Pas in 1992 komt er meer duidelijkheid. Ruim 50 jaar na de aanslag schrijft Pavel Soedoplatov in zijn memoires dat hij in opdracht van Stalin de moord heeft gepleegd. Soedoplatov is de mysterieuze man die het doosje bonbons cadeau heeft gedaan.
Hij is een voormalig geheime agent van de Sovjet-Unie. De communistische leider Jozef Stalin heeft Eugen Konovaletz tot staatsvijand benoemd vanwege zijn anti-communistische activiteiten. Konovaletz heeft in ballingschap geleefd in Tsjechoslowakije, Duitsland en Zwitserland voordat hij in Rotterdam terecht is gekomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl