nieuws

Opera in de bajes

ROTTERDAM - Bijzonder locatietheater in de voormalige gevangenis aan de Noordsingel in Rotterdam. In het kader van de Operadagen in Rotterdam, wordt hier een eigen versie van de opera Fidelio van Beethoven opgevoerd.
In deze opera wordt een man opgesloten in een cel vanwege politieke uitspraken. Zijn geliefde dringt als bewaarder de gevangenis binnen om hem te bevrijden. Het publiek trekt voorbij de cellen, door de gangen en langs de luchtplaatsen. Het verhaal is aangepast aan de ze tijd. Zo wordt het verhaal verteld van een uitgeprocedeerde asielzoeker.
De stadsgevangenis aan de Noordsingel deed tot een paar maanden geleden nog dienst. Al vanaf 1872 werden hier gevangenen opgesloten. Nu is het complex leeg, maar kan in geval van nood direct weer in gebruik genomen worden. Waarschijnlijk begin 2014 wordt het complex voorgoed gesloten en wordt het verbouwd tot appartementen.
De Rotterdamse sopraan Linde Schinkel woont in het Oude Noorden en fietst al jaren langs de bajes waarin ze nu een voorstelling maakt: "Nooit verwacht dat ik hier een moderne opera zou opvoeren! Op zo'n mooie maar beklemmende locatie." Regisseur Sjoeke-Marije Wallendal van het Kameroperahuis laat het publiek een hele tocht door de gevangenis maken, die begint op de luchtplaats.
De voorstellingen van 31 mei, 1 juni, 2 juni zijn uitverkocht.