nieuws

Raad Dordt wil door met plannen Nieuwe Biesbosch

ROTTERDAM - De gemeenteraad van Dordrecht wil doorgaan met de plannen voor de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Dat werd dinsdagavond duidelijk.
Eerder op de dag schorste de Raad van State een belangrijk deel van het bestemmingsplan. Het gaat om de afgraving van Polder De Biesbosch, voor de aanleg van moerassen en een recreatieplas.
De Raad van State vindt het wel goed, dat er een landbouwweg richting de Hoeksche Waard en een nieuw fietspad worden aangelegd. Ook mag er een zogenoemde pluktuin gemaakt worden, aan de Oude Veerweg. De rest van de plannen moet juridisch opnieuw getoetst worden in een bodemprocedure.
Moerassen
"Dat betekent dat we na nieuw onderzoek en nieuwe toetsing door kunnen gaan met de plannen, of dat de Raad van State uiteindelijk het bestemmingsplan vernietigt en dan zijn we terug bij af", zegt wethouder Harry Wagemakers. Een meerderheid van de Dordtse Raad ziet nog geen reden om de plannen te veranderen.
Piet van der Eijk, boer in het bedreigde poldergebied, vindt dat jammer: "Juist het gedeelte waar veel mensen en ik bezwaar tegen maakten is nu door de Raad van State geschorst. Wij hebben grote problemen met de aanleg van moerassen. Laat het mooie polderlandschap intact. Dan mag wat mij betreft de rest van de plannen doorgaan."
Verkiezingstijd
Hij roept de wethouder op om nu leiderschap te tonen: "Heroverweeg nog eens wat we daar nu wel en niet willen. Begin volgend jaar zijn er verkiezingen. Ik ben benieuwd of alle politieke partijen in hun programma ook zo vast zullen houden aan dat moeras." Wagemakers zegt open te staan voor alternatieve plannen.
"Maar voorlopig voer ik als wethouder uit wat er is afgesproken. Natuurlijk snap ik, dat er in verkiezingstijd standpunten kunnen gaan schuiven, maar dat zien we dan wel." De Dordtse Raad reserveerde eerder 9 miljoen euro voor de plannen en zal op 28 mei formeel het laatste deel van het krediet (6 miljoen euro) beschikbaar stellen.
Duizend velden
In totaal kosten de plannen ruim 31 miljoen euro. De rest van het geld komt van de Provincie Zuid-Holland en het waterschap Hollandse Delta. Het oorspronkelijke plan voor nieuwe natuur en recreatie was duurder en besloeg een oppervlakte van zo'n 1600 voetbalvelden. Nu meet dat nog ruim duizend velden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl