nieuws

Afl 7: Beurs - dinsdag 28 mei 2013

ROTTERDAM - Dinsdag 28 mei in Verhalen van Staal en Steen: de Beurs van Rotterdam.
Rotterdam is sinds jaar en dag de stad van de handel. In 1598 werd hier al een Koopmansbeurs geopend. De eerste van Nederland. De huidige Beurs van Rotterdam, aan de Coolsingel, is al weer het vierde Beursgebouw van de stad.
Het eerste deel werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd en is van de architect J.F. Staal. Het is een voorbeeld van de Nieuwe Zakelijkheid. Tot aan de jaren tachtig was de voormalige vergaderzaal van de Kamer van Koophandel - die min of meer boven de ingang van het enorme complex hangt - het icoon van Rotterdam handelsstad. Ook van binnen is deze statige zaal een waar kunstwerk, met een bijzonder groot raamwerk dat als venster op de stad fungeerde.
Halverwege de jaren tachtig bleek het gebouw te klein en werd het complex uitgebreid. Architect Rob van Erk kreeg de opdracht en ontwierp de opvallende groene ovale toren. Deze toren is - mede door zijn schoonheid en populariteit bij de Rotterdammers - altijd beschouwd als het startpunt van de moderne hoogbouw-golf vanaf de jaren negentig en geldt sindsdien als het icoon van de handelsstad.

Verhalen van Staal en Steen is iedere dinsdag om 17.30 uur (ieder uur herhaald) te zien bij TV Rijnmond.