nieuws

WikiWeetje 22 mei

ROTTERDAM - Wikiweetje van woensdag 22 mei: De Scoorkaart was een van de eerste marketingacties in Nederland die onderuitgeschoffeld werd door internetgebruikers.

In 1996 lanceerde Smiths de Scoorkaart, een kraskaart die in sommige zakken chips zat. Aan de hand van aanwijzingen kon je raden waar de bal zich precies bevond op de kaart. Kraste je het juiste vakjes weg, dan kon je de kaart opsturen naar Smiths en kreeg je tien gulden.
Twee studenten begonnen echter op een website alle oplossingen bij te houden. In totaal wisten ze er bijna 1500 te verzamelen, nagenoeg alle combinaties die Smiths in omloop had gebracht (hoewel het bedrijf dat eerst nog ontkende).
De website werd een van de drukst bezochte van Nederland; de antwoorden werden uitgeprint om op scholen en sportverenigingen gebruikt te worden de juiste antwoorden te vinden. Per huishouden was er een limiet van vijf inzendingen, maar met creatief gebruik van familie en vrienden hebben sommige actieve krassers honderden guldens aan deze actie overgehouden.
Ook leidde het tot taferelen in de supermarkten waarbij hele winkelwagens vol chipszakken naar de groenteafdeling werden gereden om daar gewogen te worden. De zakken waarin scoorkaarten zaten verwerkt waren volgens de Scoorpagina immers enkele grammen zwaarder dan gemiddeld.
Deze actie was aanleiding voor de chipsfabrikant om de scoorkaartenactie vroegtijdig te beëindigen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Scoorkaart