nieuws

Een Rotterdamse vrouw van kaliber

ROTTERDAM - In 1911 treedt de eerste vrouw in dienst bij de Nederlandse politie. Zij heet Dina Sanson en komt uit Rotterdam. De inspectrice is geboren op 21 mei 1868 en is tijdens haar indiensttreding al 42 jaar oud.
Een vrouw bij de politie is dan nog lang niet gewoon. Dina Sanson krijgt verschillende taken op sociaal gebied toegewezen. Juist hierdoor zien de mannelijke agenten haar niet als een bedreiging. Zij houdt zich voornamelijk bezig met het groeiende prostitutieprobleem en bescherming van kinderen.
Door de groei van de Rotterdamse haven komen er steeds meer prostituees. Het aantal zedendelicten stijgt. Sanson wordt een vertrouwenspersoon voor de hoertjes. Zij durven eerder bij een vrouw aan te kloppen dan bij een man. Dina Sanson probeert om jonge meisjes uit de prostitutie te houden.
Ook zet zij zich in voor bescherming van kinderen. Sanson schrijft felle artikelen in tijdschriften over de Rotterdamse engeltjesmakers. De initatiefnemers van deze kosthuizen voor kinderen van ongehuwde meisjes, sluiten verzekeringen af op de in huis genomen kinderen. Door verwaarlozing sterven er veel. Sanson zorgt ervoor dat er strengere eisen worden gesteld aan deze tehuizen. Haar aanpak wordt in de daaropvolgende jaren toegepast in andere grote Nederlandse steden als Den Haag en Amsterdam.
Er is niet veel dat herinnert aan deze Rotterdamse vrouw. De eerste vrouw in dienst van de politie in Nederland.
Dina Sanson overlijdt in 1929.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl