nieuws

'Demontabel stadion ideaal voor Olympische Spelen'

ROTTERDAM - Na grote evenementen als de Olympische Spelen of een WK voetbal staan de gebruikte stadions vaak te verpieteren, ze worden niet meer gebruikt. Zonde, vindt Marcel Klomp, die daar bij het Rotterdamse Ingenieursbureau IMd de oplossing voor heeft bedacht: een demontabel stadion.
Het stadion wordt opgebouwd uit elementen van aluminium en staal. Er is plaats voor 50.000 bezoekers, die zonder problemen een feestje kunnen vieren als er wordt gescoord. “Volgens de berekeningen kan het mobiele stadion hiertegen,” verzekert ontwerper Klomp.
De elementen van het stadion zijn zo gemaakt dat ze kunnen worden vervoerd in zeecontainers. De opbouw van het mobiele sportstadion kost ongeveer negen maanden.
“Daarom is het ideaal voor het gebruik bij grote evenementen als de Olympische Spelen,” zegt Klomp. “Als het evenment voorbij is, verhuist het stadion naar de volgende plek waar iets wordt georganiseerd."
Business Case
Naast het ontwerp en idee, heeft Klomp ook een business case gemaakt. De kosten van een gelijkwaardig permanent stadion worden geschat op ruim 400 miljoen euro. De bedoeling is dat het mobiele stadion wordt geleased voor een bedrag van 87 miljoen euro.
Na acht evenementen, waarbij met op- en afbouw zo'n twee jaar per evenement wordt uitgetrokken, is de eigenaar van het verplaatsbare stadion uit de kosten. De levensduur van het stadion is 30 tot 50 jaar.
Afstuderen
Als student Civiele Techniek aan de TU Delft loopt Klomp zijn afstudeerstage bij het Rotterdamse Ingenieursbureau IMd. Hier is hij acht maanden aan de slag geweest om zijn idee voor het demontabel stadion uit te werken. Vrijdagmiddag zal de 25-jarige student zijn afstudeerproject verdedigen.