nieuws

Van den Nieuwenhuyzen voelt zich beledigd

ROTTERDAM - Fraudeverdachte Joep van den Nieuwenhuyzen is donderdagmiddag boos de rechtszaal uitgelopen. Hij voelde zich beledigd door een opmerking van officier van justitie Koos Plooij.
Plooij schamperde tijdens de behandeling van de zaak dat "Van den Nieuwenhuyzen onverwacht even de waarheid sprak." Dat schoot de zakenman in het verkeerde keelgat, legde zijn advocaat uit. "Hij is even aan het afkoelen."

'Openbaar belediger'

Eenmaal terug in de zaal kwam de verdachte er nog op terug: "Hij is openbaar aanklager, geen openbaar belediger", zei de zakenman over de officier van justitie.
Justitie wil proberen de mythe rond Van den Nieuwenhuyzen door te prikken. Officier van justitie Esther Sachs:"Het beeld is: waar hij komt, schijnt de zon. Maar in werkelijkheid heeft Joep van den Nieuwenhuyzen een spoor van ellende getrokken."

Omkoping

De zakenman staat terecht wegens omkoping, fraude en valsheid in geschrifte. Hij zou als directeur van scheepswerf RDM onder meer de toenmalige directeur van het Havenbedrijf Rotterdam, Willem Scholten, hebben omgekocht.
Scholten werd in 2010 veroordeeld tot 8 maanden cel wegens het omkopingsschandaal. Zijn hoger beroep loopt nog.

Huis Antwerpen

De omkoping draait om het gratis wonen door Scholten in een appartement van Joep van den Nieuwenhuyzen in Antwerpen en het cash ontvangen van 1,2 miljoen euro.
Scholten heeft over dat laatste gezegd dat hij het bedrag alleen had doorgeboekt naar een Egyptische zakenrelatie van Van den Nieuwenhuyzen. Maar volgens justitie is een deel van het geld via een omweg weer teruggekomen bij Scholten: voor huizen in Zuid-Afrika en Frankrijk.

Rol Chinezen

Pikant aspect bij de 1,2 miljoen is de vaststelling dat de helft van dat bedrag afkomstig is van het Chinese bedrijf Hutchison. De Chinezen weigeren tekst en uitleg te geven. Justitie heeft overwogen Hutchison ook voor de rechter te slepen, maar heeft daarvoor te weinig bewijs.
Justitie gaat vrijdag verder met haar verhaal. Dan komt ook de fraude met subsidies voor RDM aan de orde. Uiteindelijk zal justitie een strafeis formuleren.