nieuws
Museum Van Gijn heeft eigen koek
ROTTERDAM - Het Museum Van Gijn, in Dordrecht heeft sinds donderdagmiddag een eigen koek, of zo u wilt cake. Het baksel is bedacht door eetontwerper Marije Vogelzang.
De 35-jarige Dordtse voedselkunstenares werd geselecteerd door de Vereniging Dordrechts Museum voor de zegeheten Schefferaankoop. "Eens in de twee jaar moeten wij zo'n aankoop doen vanuit het legaat, dat de schilder Ary Scheffer ons ooit heeft nagelaten", vertelt voorzitter Geesken Bloemendal.
Leven proeven
"Scheffer liet na z'n dood 200.000 Franse francs na en vanuit dat potje moeten we om de twee jaar een Schefferprijs toekennen, wat dit najaar gebeurt, en een aankoop van een jonge Dordtse kunstenaar doen. En we dachten, nu eens niet iets voor het Dordrechts Museum, maar voor Van Gijn", aldus Bloemendal.
Bankier Simon van Gijn woonde 58 jaar lang aan de Nieuwe Haven 29 en bouwde een bijzondere collectie prenten en objecten op. Het museum is nu nog steeds zijn prachtig ingerichte, 19e eeuwse woonhuis. "Maar wat ik hier miste, is het leven", zegt Marije Vogelzang. "En ik vroeg me af hoe je het leven hier zou kunnen proeven".
Zuurdesem
Zo ontstond het idee van "gebakken Simon". In het museum staat zes dagen lang zuurdesem te gisten. De lucht van het museum trekt daar dan in en geeft het uiteindelijke baksel de smaak van z'n omgeving. Vogelzang gebruikt de ingrediënten, zoals ook moeder Van Gijn ze in de 19e eeuw gebruikte.
"Met één uitzondering. Er zit namelijk ook oranjebloesem in. Dat stond hier in huis en bovendien was mr. Simon van Gijn een fervent aanhanger van de Oranjes", zo weet de eetontwerpster. Haar creatie wordt de komende maanden één keer per week gebakken en uitgedeeld aan bezoekers van Museum Van Gijn.
Verjaardag
Volgens Geesken Bloemendal is de Simonkoek géén tijdelijk verschijnsel: "Wat ons betreft wordt die hier in elk geval altijd gebakken voor de verjaardag van Simon van Gijn. De vrijwilligers van het museum vinden het ook leuk om 'm te bakken. De koek geeft het museum een eigen geur. En ook dat is kunst".