Sparta houdt stand tegen Roda JC

ROTTERDAM - Sparta heeft in de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs om promotie/degradatie tegen Roda JC een gelijkspel uit het vuur weten te slepen. De Rotterdammers hielden de eredivisionist uit Limburg de gehele wedstrijd van scoren af: 0-0. Zondag staat het tweede duel tussen beide ploegen op het programma.
Beide teams wisten het publiek op Het Kasteel amper te vermaken. Sparta, dat eerder met Helmond Sport had afgerekend, kwam niet eens in de buurt van het vijandelijke doel. De gasten, in de vorige ronde van de nacompetitie te sterk voor eerstedivisionist De Graafschap, waren dan ook het gevaarlijkst. Vooral in de personen van Krisztián Németh en Danilo had Roda JC op voorsprong kunnen komen. Zij hadden hun vizier echter niet op scherp staan.
Mark-Jan Fledderus was het meest dicht bij de openingstreffer. Na een klein half uur spelen werd zijn vrije trap knap gekeerd door Nico Pellatz. De Duitse doelman van Sparta leek tien minuten later kansloos op een inzet van de Roda-middenvelder, maar had het geluk dat diens vrije trap op de paal terechtkwam. De enige mogelijkheid voor de thuisploeg vond op slag van rust plaats, maar Gijs Luirink kon niet echt gevaarlijk worden.
Het angstig spelende Sparta kwam na rust wat beter in het spel. Zo had met name Donovan Deekman een grote kans om zijn ploeg aan de leiding te brengen. Alleen voor doelman Filip Kurto schoof de vleugelspeler de bal na een uur spelen naast. Ook Roda-topscorer Sanharib Malki had in de slotfase een prima kans. Zijn schot ging echter voorlangs.
In de blessuretijd sprong het thuispubliek nog even op, nadat Danilo van Roda JC zich verkeek en Deekman opnieuw een flinke kans kreeg. De aanvaller van de Rotterdamse club was wederom niet scherp in de afronding.